"We hebben hier te maken met crapuul"

Vanuit politieke hoek wordt verontwaardigd gereageerd op de beslissing van ArcelorMittal om de koude lijnen te sluiten, waardoor 1.300 mensen hun baan verliezen. Vooral vanuit Wallonië komen er erg scherpe reacties. Premier Elio Di Rupo (PS) keert vervroegd terug uit Davos.

Premier Elio Di Rupo (PS) drukte in een tweet zijn steun uit voor de getroffen arbeiders van ArcelorMittal. Hij had vanmiddag nog een ontmoeting met topman Lakshmi Mittal, die eveneens naar het Zwitserse bergdorp is afgereisd. Hij heeft Mittal gevraagd om diens beslissing te herzien, maar op dit moment lijken "de deuren gesloten". "Hij is er zich wel bewust van hoe groot de shock is", zei Di Rupo nog.

"Ik zal het onbegrip van de Belgische autoriteiten overmaken. De federale regering staat zij aan zij met de Waalse", zei Di Rupo vanmiddag. "We steunen de arbeiders en hun families. De arbeiders én de overheden hebben al veel inspanningen geleverd om de activiteiten van ArcelorMittal in ons land te kunnen houden."

Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A, foto) wil naar oplossingen zoeken in samenwerking met de sociale partners. "Ik zal er zeker voor pleiten dat we, net zoals bij Ford Genk, samen met de Waalse regering een taskforce oprichten en proberen oplossingen te zoeken", zei ze in de Kamer.

PS-voorzitter Paul Magnette heeft het over "verraad" van de directie van ArcelorMittal ten opzichte van de werknemers. "De PS veroordeelt de minachtende en hypocriete houding van Mittal, die de werknemers verraden heeft door hen al maanden te laten geloven dat de de koudelijnproductie van strategisch belang is", klinkt het scherp in een mededeling. "Dit verraad heeft kostbare tijd gekost die gebruikt had kunnen worden om een overnemer te zoeken. Deze houding is schandalig en onverantwoord."

De PS roept de politiek en het middenveld op de krachten te bundelen, om zo een volledige of gedeeltelijke overname van de activiteiten door een andere industriële speler mogelijk te maken, met indien nodig de steun en het engagement van Wallonië.

Dezelfde toon is te horen bij de Waalse regering. "Dit is een zwarte dag voor de Belgische economie", reageert minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS). "We worden hier geconfronteerd met echt verraad door een groep die beweert verantwoordelijk te handelen, maar die werknemers en regeringen behandelt als "quantité négligable"."

"We vinden dit niet alleen spijtig, maar ook heel erg", zegt Waals minister-president Rudy Demotte (PS, foto) in "Vandaag" op Radio 1. Volgens hem weigert de directie van ArcelorMittal de dialoog. "Dat is het probleem." Kritiek op de politiek wuift Demotte weg. "Je moet niet vergeten dat ArcelorMittal een privé-groep is. We zijn dus niet in staat om zelf te beslissen."

De scherpste reactie komt van Alain Mathot, PS-Kamerlid en burgemeester van Seraing. "Ik schaam mij niet om het te zeggen, maar we hebben hier te maken met crapuul, met een oplichter", zegt hij over Lakshmi Mittal , de topman van ArcelorMittal. "De redder is een doodgraver geworden. Dat is een waar schandaal".

"Niet zwichten voor cynisme van die dandy's"

Ook Ecolo-covoorzitster Emily Hoyos (foto) is "geschandaliseerd" door de aankondiging. "Er kan geen sprake van zijn zomaar te zwichten voor het cynisme van die dandy's", voegt ze eraan toe. Hoyos merkt nog op dat ArcelorMittal de voorbije jaren 1,5 miljard euro cadeau heeft gekregen via de notionele intrestaftrek".

De Franstalige groenen willen dat premier Di Rupo een onderzoek van de Europese Commissie eist naar de praktijken van de staalreus, die volgens hen de concurrentie tussen zijn Europese sites laat spelen.

"ArcelorMittal dwingen engagementen na te komen"

MR-voorzitter Charles Michel vraagt premier Di Rupo om tijdens zijn ontmoeting met Lakshmi Mittal "blijk te geven van vastberadenheid, hem te dwingen om zijn engagementen na te komen en respect te tonen voor de arbeiders die al maandenlang in de onzekerheid leven over hun toekomst". 

"Gezien de ernst van de situatie voor heel de Luikse regio, roep ik nogmaals op om een gemeenschappelijk politiek front te vormen om de best mogelijke oplossing te vinden voor de arbeiders van ArcelorMittal."

Vlaams boodschap van solidariteit

Het slechte nieuws uit Wallonië blijft ook in Vlaanderen niet onopgemerkt. "Ik betreur dit", twittert Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). "Mijn solidariteit aan de duizenden werknemers en steun aan Rudy Demotte en Elio Di Rupo."

Meest gelezen