Boze militanten koelen hun woede in de hoofdstad

Honderden werknemers van het staalbedrijf ArcelorMittal in Luik zijn naar Brussel getrokken voor overleg met de federale en Waalse regering over de geplande sluiting van 7 koude lijnen in Luik en het bijhorende banenverlies. De situatie was een tijdje gespannen, de boze militanten koelden hun woede aan de ambtswoning van de premier en bezetten ook de Kleine Ring. Intussen is de rust teruggekeerd.
De manifestanten blokkeerden een tijd tunnels op de Kleine Ring.

Gisteren kondigde de directie van het staalbedrijf ArcelorMittal aan dat het 7 van de 12 koude lijnen in Luik zal sluiten. Daardoor worden 1.300 arbeidsplaatsen bedreigd. De vakbonden en de werknemers zijn vandaag naar Brussel getrokken voor overleg met de overheden.

7 bussen vertrokken rond 9.30 uur in Luik naar de hoofdstad. Daarnaast namen veel arbeiders en vakbondsafgevaardigden die geen plaats vonden op de bussen, de wagen. In totaal ging het om 400 tot 500 werknemers. "Dit is een drama vergelijkbaar met Ford Genk", zegt vakbondsman David Camerini. "De politiek mag niet louter aan de zijlijn blijven toekijken, ze moet alle mogelijke oplossingen onderzoeken."

Duw- en trekwerk aan de ambtswoning

De colonne werd door de politie begeleid naar de Lambermont, de ambtswoning van de premier. Daar vergaderen eerst de federale en de Waalse regeringen over ArcelorMittal, in afwachting van een ontmoeting met vakbondsafgevaardigden.

De gemoederen bij de wachtende militanten aan de Lambermont liepen hoog op. De politie stelde een barricade op nabij de ambtswoning van Di Rupo.

Militanten probeerden herhaaldelijk die barricade te doorbreken en gooiden met sneeuwballen, flessen en stenen. Ze blokkeerden ook de doorgang voor voertuigen in de Kunst-Wettunnel op de Kleine Ring. De agenten zetten waterkanonnen in en gebruikten pepperspray om de manifestanten terug te dringen.

Manifestanten forceerden ook de omheining van het Paleis der Academiën en de omheining van het park in de Hertogsstraat. Ook daar kwam het tot een handgemeen met de politie.

Na afloop van de vergadering sprak een van de vakbondsleiders de manfestanten toe. Daarna keerden die langzaamaan terug naar hun bussen en keerde de rust terug.

Dé vraag is wat de regeringen nog zullen kunnen doen. De beslissing om 7 koude lijnen te sluiten, lijkt onomkeerbaar.

Meest gelezen