"Maximum doen om maximaal aantal jobs te redden"

Premier Elio Di Rupo maakt zich sterk dat de federale en de Waalse regeringen een overnemer voor de met sluiting bedreigde vestigingen van ArcelorMittal kunnen vinden. In "Terzake" zei hij dat de industrie in ons wel degelijk nog een toekomst heeft, als ze maar innoveert. Intussen lanceert de PS een voorstel.

Na de onheilstijding van de directie van ArcelorMittal kijken velen nu naar wat de politieke verantwoordelijken gaan doen. "Nu is het belangrijk om een oplossing te vinden", bevestigt een daadkrachtig klinkende Elio Di Rupo.

Maar wat kan de overheid doen na een beslissing van een grote multinational als ArcelorMittal? "Onze eerste taak is proberen iets te doen om zo veel mogelijk jobs te redden", zegt de premier. Dat kan volgens hem door een overnemer te vinden. "Dat is volgens de Waalse regering wel degelijk mogelijk", zegt hij.

Door vandaag samen te zitten met de Waalse regering en met de vakbonden wilde de overheid volgens Di Rupo vooral tonen dat ze de werknemers steunt. Hij bevestigt nog eens dat er een task force komt, naar het voorbeeld van die bij Ford Genk, om zoveel mogelijk werknemers naar een nieuwe job te begeleiden.Ā "We moeten het maximum doen om een maximaal aantal jobs te redden."

"Ons land heeft troeven"

De premier laat het hoofd niet zakken. "Ons land heeft troeven. Wij hebben een goede industrie, bijvoorbeeld in de chemie of in de farma-sector. Bovendien is onze productiviteit Ć©Ć©n van de hoogste in de hele wereld." Volgens Di Rupo zijn dat ontegensprekelijke pluspunten als het gaat over jobcreatie.

Hij betwist ook dat de industrie geen toekomst heeft. "De industrie hĆ©Ć©ft een toekomst, maar ze moet innoveren." Daarnaast pleit de premier voor een echt Europees industrieel beleid. Dat moet voorkomen dat multinationals verschillende landen uitspelen tegenover elkaar om zelf het onderste uit de kan te halen.Ā 

Franstalige socialisten lanceren een voorstel

De Franstalige socialisten van de PS willen een procedure invoeren die grote ondernemingen verplicht om een overnemer te zoeken voor een levensvatbare vestiging die ze willen sluiten. Dat meldt de Senaatsfractie van de PS.

Concreet wil de PS de handelsrechter de bevoegdheid geven om aanbiedingen van mogelijke overnemers te onderzoeken. Als het bedrijf dat een sluiting plant, niet wil ingaan op een goede aanbieding, zou een rechter het bedrijf dat moeten kunnen verplichten.

Meest gelezen