"Nationalisering ArcelorMittal slecht signaal"

Voor minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier Didier Reynders (MR) kan een tijdelijke overname van ArcelorMittal door het Waals Gewest overwogen worden. Dat heeft hij gezegd op de RTBF. Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten zou dat echter "een verkeerd signaal" vinden.

Staalreus ArcelorMittal sluit in Luik 7 van de 12 koude lijnen. Daardoor zijn 1.300 banen rechtstreeks bedreigd. De Waalse vakbonden pleiten er nu voor om de fabrieken te nationaliseren.

Voor Reynders mag het Waals Gewest tijdelijk de vestigingen overnemen, samen met een privépartner. De vicepremier stelt zich wel de vraag of het Waals Gewest dat kan. Reynders komt zelf uit het getroffen Luik. Zijn liberale partij zit niet in de Waalse regering.

In­tus­sen zou het Waal­s Ge­west ook op zoek zijn naar een za­ken­bank om zo snel mo­ge­lijk een over­ne­mer te vin­den voor de 7 koude lij­nen. De re­ge­ring heeft daar 1 mil­joen voor vrij­ge­maakt, schrijft La Libre Bel­gi­que. Maar daar is kritiek op, want ArcelorMittal verklaarde al niet te willen verkopen.

"Verkeerd signaal naar de industrie"

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten zou een overname door de overheid "een verkeerd signaal" vinden aan de industrie in ons land. Bedrijven die in moeilijkheden komen, bedreigen met een (gedeelde) nationalisering, zou alle industrie uit ons land wegjagen, meent Rutten.

"Het zou dwaas zijn om de fouten van de jaren 70 opnieuw te herhalen", reageerde ze in "De zevende dag". Tegelijk zei ze dat het natuurlijk aan de Waalse regering is om te beslissen, "daar komen wij niet in tussen". "Als de Waalse regering dat beslist, dan moet je daar respect voor hebben."

Rutten benadrukte ook dat een sociaal plan voor de fabriek in Luik in de eerste plaats gericht moet zijn op "hertewerkstelling". Brugpensioen lijkt haar niet de beste oplossing: "De mensen hebben behoefte aan een nieuwe toekomst. We mogen ze niet te snel afschrijven en aan de kant zetten."

Meest gelezen