1.000 banen verdwijnen bij ING in België

Bij ING verdwijnen tegen eind 2015 zo'n 1.000 banen in ons land, dat is 1 op de 10 jobs. Maar er zouden geen naakte ontslagen komen. Redenen voor de afvloeiingen zijn de lage rentes en het succes van onlinebankieren. Volgens de vakbond is dat een makkelijk excuus.

Tegen eind 2015 wil ING in België naar een personeelsbestand van 8.560 banen, dat is een tiende van de banen dat verdwijnt. ING benadrukt dat er tegelijk 150 mensen per jaar worden aangenomen. Om tot de inkrimping te komen, zullen er geen naakte ontslagen komen. Maar mensen die vertrekken of met pensioen gaan, zullen niet worden vervangen.

ING noemt het succes van het onlinebankieren als een van de redenen voor de inkrimping. Ook zijn steeds meer zaken geautomatiseerd.

Maar er is meer: door de bijzonder lage rentes staan alle inkomsten bij de banken onder druk. Bovendien zijn banken door de Europese Unie verplicht om hogere kapitaalbuffers aan te leggen om een nieuwe crisis te vermijden. Ook dat draagt ertoe bij dat ze besparen. Ook bij Belfius en BNP Paribas Fortis zijn er afvloeiingen aangekondigd.

Minder winst

ING zag de nettowinst vorig jaar met bijna een derde afnemen tot 3,9 miljard euro. Het onderliggend resultaat voor belastingen, dat doorgaans als vergelijkend cijfer wordt gebruikt, nam met ruim 7 procent af tot 3,5 miljard euro. Vooral bij het bankbedrijf daalde de winst sterk, met 22 procent tot 3,2 miljard euro. De verzekeringstak boog een verlies van 325 miljoen euro in 2011 om in een winst van 311 miljoen euro.

In Nederland schrapt ING 1.400 banen extra bij zijn Nederlandse bankbedrijf. Beide ingrepen komen bovenop de reorganisaties die ING vorig jaar aankondigde bij zijn verzekeringspoot en zijn commerciële bankbedrijf.

"Onlinebankieren makkelijk excuus"

"We wisten dat er iets zat aan te komen, maar niet dat het zo veel mensen zouden zijn. Het mag dan gaan om natuurlijke afvloeiingen, dit is een zware dobber", zegt Herman Vanderhaegen van de christelijke vakbond in "De ochtend". "Het valt te vrezen dat hierdoor de werkdruk zal toenemen en dat mensen strenger beoordeeld zullen worden."

"Ik wil wel even wijzen op de moordende concurrentie bij de banken. ING heeft een goede positie tegenover de andere banken, maar doordat ook andere banken gaan snoeien, verhoogt de druk bij ING. Opnieuw komt winst op de eerste plaats."

Ook de nationaal secretaris Financiën van de bediendevakbond LBC-NVK, Stefaan Decock, had niet verwacht dat er zo fors gesnoeid zou worden. "We storen ons ook aan het feit dat het nieuws nog voor de ondernemingsraad verspreid werd." Volgens hem is er "meer aan de hand dat het succes van onlinebankieren".

Meest gelezen