ArcelorMittal investeert 140 miljoen in Luik

ArcelorMittal gaat 140 miljoen euro investeren voor de ontwikkeling van hoogwaardige producten in Luik. Dat heeft eurocommissaris voor Industrie Antonio Tajani aangekondigd na een gesprek met topman Lakshmi Mittal van de staalgroep. Het Franse Florange krijgt 180 miljoen.
Antonio Tajani

De personeelsleden van de twee sites, die onlangs te horen kregen dat de werkgelegenheid er fors ingeperkt wordt, krijgen volgens Tajani de "mogelijkheid om vrijwillig gereaffecteerd te worden naar andere sites van de groep".

Mittal beloofde voorts dat er geen andere herstructureringsplannen in Europa zullen komen voor  dat er een Europees plan voor de staalindustrie is goedgekeurd. Dat plan wordt verwacht in juni.

Intussen heeft ook de staalgroep zelf de engagementen bevestigd in een persbericht. "Florange en Luik zullen gespecialiseerd zijn in hoogwaardige staalproducten" voor de automobielsector en de verpakkingsindustrie.

Eurocommissaris Tajani is tevreden over de engagementen van ArcelorMittal. "Dit is al iets wat in de goede richting gaat", stelde hij. Met het voor juni verwachte plan wil de eurocommissaris voortwerken aan de herontplooiing van de Europese staalindustrie.

Onvoldoende

Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt doet het engagement van ArcelorMittal af als "een opening die totaal onvoldoende is". Hij betreurt dat topman Lakshmi Mittal niet afziet van zijn herstructureringsplan.

Voor Marcourt vormt de aankondiging van Lakshmi Mittal niets meer dan een bevestiging dat hij zinnens is om 138 miljoen euro te investeren om van Luik een "centre of excellence" te maken voor verpakking, speciale metalen en de automobielindustrie.

Volgens Marcourt zou het "meer coherent en rationeel" geweest zijn indien Mittal het herstructureringsplan voor Luik en Florange had opgeschort in afwachting van de bekendmaking van het Europese plan voor de staalindustrie.

Ook de vakbonden blijven wantrouwig. "We kennen de beloftes van Mittal", reageert David Camerini van de christelijke vakbond. "Het is duidelijk dat we aan zijn geloofwaardigheid kunnen twijfelen."

"Mittal heeft ons zo vaak bedrogen dat we voorzichtig moeten blijven", zegt ook Egidio Di Panfilo van de socialistische bediendebond. Hij is wel tevreden dat Europa eindelijk de middelen heeft ingezet om een grote groep te doen plooien. "Alle stappen die we hebben ondernomen, hebben iets opgeleverd. Het dossier heeft een Europese dimensie gekregen."

Meest gelezen