Bij Caterpillar sneuvelen 1.400 banen

De directie van het machinebedrijf Caterpillar in Gosselies wil 1.400 banen schrappen. Dat is gezegd op een bijzondere ondernemingsraad. De vakbonden zijn erg aangeslagen: het banenverlies is veel groter dan ze hadden gevreesd.

Het banenverlies is groter dan de vakbonden hadden gevreesd. Die hadden een verlies van 850 banen verwacht, maar uiteindelijk worden dat er 1.400. Het gaat om 1.100 arbeiders en 300 bedienden. 

Volgens de directie van Caterpillar Belgium is de harde herstructurering nodig om de site in Gosselies op termijn te kunnen behouden. Daar werken nu 3.700 mensen en het is sinds 1965 een van de grote werkgevers in de streek rond Charleroi.

Aanleiding voor de ontslagen is het slabakken van de Europese bouwmarkt. Volgens de directie is er slechts een beperkte groei op de Europese markt, zijn de milieunormen er erg streng en speelt dat in de kaart van de concurrentie uit Aziatische landen. Lokaal topman Nicolas Polutnik (links) liet er geen twijfel over bestaan: "Wij zijn de duurste van alle Caterpillar-fabrieken", zei hij. 

Caterpillar wil verlieslatende activiteiten nu stoppen en zich in Gosselies concentreren op die producten die wel nog goed van de hand gaan. Het bedrijf belooft investeringen voor de modernisering van de productie in Gosselies en wil zich specialiseren voor de Europese afzetmarkt. 

"Rampscenario voor streek rond Charleroi"

De vakbonden in Gosselies zijn erg aangeslagen, vooral omdat het uiteindelijke banenverlies veel groter is dan ze vanochtend nog hadden gevreesd.

De bonden wijzen er op dat ook banen bedreigd worden bij toeleveringsbedrijven van Caterpillar rond Charleroi. "Dit is een rampscenario voor de streek rond Charleroi", zeggen de bonden omdat die regio toch al zwaar getroffen is en omdat Caterpillar sinds 1965 toch een boegbeeld was van de industrie in de streek.

Een van die bedrijven, Carwall uit Sombreffe, maakt cabines voor grote machines en werkt enkel voor Caterpillar. Dat bedrijf van 340 mensen werkt al halftijds met economische werkloosheid en wordt nu mogelijk volledig bedreigd. 

Vanavond om half zeven worden de vakbonden ontvangen door premier Elio Di Rupo (PS), minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) en door Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS).

De Waalse industrie blijft bloeden

De 1.400 bedreigde banen bij Caterpillar in Gosselies nabij Charleroi, zijn een nieuwe forse oplawaai voor de industrie in Wallonië en voor de Waalse regering. Vorig jaar kondigde staalgroep ArcelorMittal al de sluiting van de hoogovens en een groot deel van de koude lijn in Luik aan. Samen gaan er daardoor 2.100 banen verloren in die getroffen regio.

Nabij La Louvière, in het bekken van de Samber, willen staalbedrijven NLMK en Duferco dan weer 601 banen schrappen in hun fabriek. Begin vorig jaar gingen 1.000 banen verloren toen de hoogoven van Carsid in Marcinelle definitief gesloten werd.

Caterpillar weegt zwaarder, niet enkel in aantallen, want het gaat nu niet om een verouderd staalbedrijf, maar wel om moderne machinebouw, een van die sectoren waarvan Wallonië veel verwacht in de toekomst.

Meest gelezen