Genk is meest kwetsbare arbeidsmarktgebied

Van de 14 arbeidsmarktregio's in Vlaanderen is Genk de meest kwetsbare. Door de sluiting van Ford Genk staat de regio voor grote uitdagingen. Dat staat in een rapport van het Steunpunt Werk en Sociale Economie (WSE).

Vlaanderen heeft veertien lokale arbeidsmarktgebieden, regio's waarbinnen de bevolking veelal naar Ć©Ć©n grote "werkgemeente" pendelt voor haar dagelijkse job. Van die gebieden is Genk het "meest kwetsbare". Met de sluiting van Ford Genk staat de regio "voor de immense uitdaging om het aantal werkzoekenden in de streek binnen de perken te houden, zeker gezien de jobs in de regio ook niet breed gezaaid zijn".

De sluiting van de autofabriek kan het aantal werkzoekenden in de regio doen verdubbelen. "Eind november 2012 telde het Genkse arbeidsmarktgebied ongeveer 8.800 niet-werkende werkzoekenden. Het huidige aantal werkzoekenden ligt hiermee in de grootteorde van het aantal banen dat bij Ford en haar toeleveringsbedrijven op de tocht staat", zo staat in het rapport.

Wat de toekomst betreft, "zal veel afhangen van de reconversie die opgezet wordt en de mate waarin deze erin slaagt om opnieuw lokale werkgelegenheid te creƫren". Jobs in de regio zijn niet breed gezaaid: per 100 inwoners op arbeidsleeftijd zijn er in het Genkse slechts 62 jobs beschikbaar. Bovendien heeft het Genkse arbeidsmarktgebied nu al de laagste werkzaamheidsgraad (60 procent) en tegelijk ook de hoogste werkloosheidsgraad (10,2 procent).

De kans is dus groot dat werkzoekenden buiten de regio zullen moeten kijken voor een nieuwe job. In dat geval zou de gemiddelde woon-werkafstand, die nu 28 kilometer bedraagt, toenemen en zou de cluster Genk vermoedelijk opgaan in het arbeidsmarktgebied Hasselt.

Meest gelezen