Advocatenkantoor staat klaar om Belfius te dagvaarden

Als de Raad van State de waarborgregeling voor de 800.000 Arco-coöperanten vernietigt, zal het advocatenkantoor SQ Law Belfius dagvaarden voor de geleden schade. Dat zegt advocaat Geert Lenssens in De Standaard, met brieven van Bacob als "smoking gun" in de hand. "Dit zijn keiharde bewijzen", voegt een strijdvaardige Lenssens eraan toe in "De ochtend".

Advocaat Geert Lenssens (foto bovenaan) beweert een aantal brieven van Bacob, de voorloper van Belfius, uit 1995 te hebben waarin promotie wordt gemaakt voor de Arco-aandelen en waarin die zwart op wit worden gelijkgesteld met een spaarboekje en bovendien risicoloos worden genoemd.

Volgens de advocaat zijn de brieven op het hoofdkantoor van Bacob gemaakt en destijds op grote schaal verstuurd. "Dit zijn keiharde bewijzen. Het gebeurt niet elke dag dat we smoking guns in een dossier vinden", zei hij in "De ochtend"

Het advocatenkantoor van Lenssens staat dan ook klaar om Belfius te dagvaarden mocht de Raad van State de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten vernietigen. "Momenteel bestaat de waarborg nog en is er geen schade. Maar we staan klaar mocht die vernietigd worden."

Een dagvaarding van Belfius wordt geen sinecure, weet Lenssens. "Het Belgische systeem kan dit soort zaken niet aan. Elke coöperant moet apart een dagvaarding lanceren. 800.000 dossiers, dat kan ons systeem niet aan. Dat betekent ook 240 miljoen euro aan dagvaardingskosten alleen al."

Toch vindt Lenssens dat de dagvaarding tot iets kan leiden en noodzakelijk is. "Ik denk niet dat het publiek dit anders zal laten gebeuren. Ik denk dat er een volkswoede zal ontstaan. We merken zeer veel frustratie bij de Arco-spaarders. De mensen zijn het beu, ze aanvaarden het niet meer. Als ons rechtssysteem ons nu in de steek gaat laten, dan vrees ik dat de mensen op straat zullen komen."

"Sparen of desnoods kapitaalinjectie overheid"

Mocht Belfius veroordeeld worden, dan zal de belastingbetaler daar voor moeten opdraaien, want Belfius is een staatsbank. Lenssens heeft daar geen problemen mee: "Ik bekijk dit door de bril van een jurist. Wij zijn geen politici en we nemen ook afstand van al dat gekrakeel. Wij kijken naar de juridische analyse en dat is de analyse van een aansprakelijkheid van een bemiddelaar, in dit geval Belfius. Of Belfius dat kan betalen of niet, dat is een andere zaak."

Lenssens wijst er ook op dat de bank tegenwoordig 400 miljoen euro per jaar winst maakt. "Wel dat ze dan vier jaar sparen. En anders moet de Belgische staat als aandeelhouder maar haar verantwoordelijkheid nemen en een kapitaalinjectie doen bij Belfius."

Meest gelezen