"Kapitaalverhoging Dexia moet in begroting 2012"

De kapitaalverhoging van 2,9 miljard euro voor de Frans-Belgische restbank Dexia moet in de begroting van 2012 ingeschreven worden. Dat heeft Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, beslist. De Belgische regering wilde de "investering" bij de staatsschuld optellen.

De kapitaalinjectie wordt door Eurostat niet als een investering, maar als een uitgave beschouwd. Daardoor moet het bedrag in de begroting opgenomen worden. België had gehoopt het geld wel als een investering te kunnen zien. Op die manier kon het bedrag buiten de begroting gehouden worden en bij de staatsschuld opgeteld worden.

De gevolgen van deze beslissing zijn groot. Het budgettaire tekort van 2012 stijgt hierdoor van 3 procent naar 3,7 procent. De norm die met de Europese Commissie was afgesproken, is 2,7 procent.

De Europese Commissie kan hierdoor mogelijk een boete opleggen aan ons land. Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn zal zich voor eventuele maatregelen baseren op de volgende economische vooruitzichten die begin mei worden verwacht. Rehn benadrukt wel dat hij wil dat de regering-Di Rupo tijdens de lopende begrotingscontrole "maatregelen van structurele aard" neemt.

"Boekhoudkundige correctie beïnvloedt begroting 2013 niet"

In een persbericht meldt minister van Financiën Koen Geens (CD&V, foto in tekst) dat "deze boekhoudkundige correctie de structurele verbetering van het budgettair saldo in 2012 niet beïnvloedt". "Deze structurele verbetering zal tijdens de lopende begrotingscontrole opnieuw geëvalueerd worden."

"Hoe dan ook zal de boekhoudkundige correctie van het deficit van 2012 de begroting 2013 niet beïnvloeden en zal zij geen bijkomende inspanning vergen. Deze beslissing heeft evenmin invloed op de openbare schuld van ons land die ongewijzigd blijft en reeds het bedrag van 2,9 miljard euro integreert", klinkt het nog in het persbericht.

In "Vandaag" op Radio 1 voegde minister Geens daar het volgende aan toe. "Wij hebben van de Europese Commissie toestemming gekregen om die kapitaalverhoging te onderschrijven. De Commissie heeft toen gezegd: "Dit is geen staatssteun". Een investering die geen staatssteun was, mocht opgenomen worden bij de investeringen en niet bij de uitgaven. Precies vandaag heeft Eurostat een verheldering van haar standpunt van 2009 gebracht. Nu zeggen zij dat investeringen die geen staatssteun zijn toch als uitgave in aanmerking genomen moeten worden. Dat is wanneer er geen onvoorwaardelijk rendement aan de investering verbonden is. Wij zijn verrast door de beslissing. Het is wel duidelijk dat wij al een tijd in debat zijn met Eurostat over dit probleem. Deze beslissing komt niet totaal onverwacht, maar ze had helemaal anders kunnen uitdraaien. (...) Dit is een zeer strenge beslissing want wij hadden de toestemming gekregen om deel te nemen zonder dat dit als staatssteun werd beschouwd."

"Ik wil ook sterk benadrukken dat dit naar Europa toe niet zo verschrikkelijk belangrijk is, of het een uitgave of een investering is, het verhoogt alleen ons nominaal tekort. Europa kijkt vooral naar de verbetering van het structureel tekort. Ik zeg niet dat het een fait divers is, maar het is niet zo belangrijk als men het voorstelt. Dit is staatsboekhoudkunde en die regels zijn niet zo objectief en streng wetenschappelijk als Groen het voorstelt."

Minister Geens beklemtoont dat de regering tijdens de discussies met de Europese Commissie "de nadruk zal leggen op de structurele maatregelen die door België werden en zullen worden gerealiseerd". "De regering zal eveneens opmerken dat de herkapitalisering van Dexia het gevolg was van uitzonderlijke omstandigheden in het kader van de noodzakelijke bescherming van de financiële stabiliteit van het land en de eurozone", besluit Geens.

BELGA/DIRKX

"Op dat ogenblik was het verdedigbaar"

In "Vandaag" op Radio 1 benadrukt Wim Moesen, professor emeritus en begrotingsspecialist van de KU Leuven, dat dit een beslissing van de voltallige regering geweest is. "Ik til er persoonlijk niet zo zwaar aan. Op dat ogenblik -toen men dacht dat de Fransen het ook zouden vragen- was die beslissing verdedigbaar", zegt hij.

"Dit is iets eenmaligs, maar Europa kijkt ook naar het structurele tekort en dat ligt moeilijker. Dat betekent dat je blijvende inspanningen doet."

Moesen denkt wel dat ons land nog onder de boete uit zal geraken. "We hebben de structurele ingrepen die we nodig hadden nog niet gedaan, maar ik vermoed dat Europa deze beslissing op dit moment naar buiten brengt als een middel om druk uit te oefenen op ons land en om aan te geven dat er structurele maatregelen verwacht worden."

Meest gelezen