Picqué neemt afscheid: "Ik ben nog niet versleten"

Charles Picqué (PS), de minister-president van Brussel, geeft dit weekend de fakkel door aan partijgenoot en burgemeester van Evere, Rudi Vervoort. Kan die "nobele onbekende" het electorale gewicht van Picqué opvangen?
Charles Picqué (links) en zijn opvolger Rudi Vervoort (rechts).

Charles Picqué werd in 1989 de eerste minister-president van het toen net gevormde Hoofdstedelijk Gewest (archieffoto). Bijna 25 jaar en ettelijke door hem geleide Brusselse regeringen later geeft hij morgen de scepter door aan partijgenoot en burgemeester van Evere, Rudi Vervoort, die dinsdag de eed aflegt.

Picqué kijkt tevreden terug op zijn carrière als minister-president van het tweetalige gewest. "Het is niet altijd gemakkelijk geweest", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1, "maar ik ben nog niet versleten. Ik denk wel dat dit het moment is om de fakkel door te geven." Hij benadrukt evenwel dat hij het niet beu is en dat de Brusselaar nog niet helemaal van hem af is. "Ik blijf burgemeester van Sint-Gillis en parlementslid."

Wat de verkiezingen in 2014 betreft, is hij minder duidelijk. "Het is nog wat te vroeg om mijn plaats op de lijst prijs te geven", zegt hij daarover. "Ik denk wel dat het evident is dat ik vastberaden ben om aan politiek te blijven doen. Ik hecht dan ook veel belang aan het voortbestaan van het Brussels Gewest." Dat gewest runnen is volgens hem altijd een overlevingsstrijd geweest. "Niet alleen op institutioneel vlak, maar ook om financiële middelen los te krijgen."

Als minister-president was Picqué altijd een voorvechter voor meer bevoegdheden voor het gewest. Het debat over bevoegdheidsuitwisselingen tussen de gemeenten en het gewest is voor hem dan ook geen taboe. "We moeten wel voorzichtig zijn met het afschaffen van de gemeenten, want ze vervullen een belangrijke rol in de dagelijkse dienstverlening en staan dicht bij de mensen."

Kan Vervoort gewicht van Picqué opvangen?

De hamvraag na het vertrek van Picqué blijft uiteraard of zijn opvolger wel voldoende electoraal gewicht in de schaal kan werpen. Vervoort is voor velen een nobele onbekende, het is met de verkiezingen van 2014 in het achterhoofd dan ook maar zeer de vraag of hij het vertrek van Picqué zal kunnen opvangen. De Franstalige liberalen van MR maken er immers geen geheim van dat ze na tien jaar socialisten op de post opnieuw azen op het minister-presidentschap van het Hoofdstedelijk Gewest.

Het belooft alvast een spannende verkiezingsstrijd te worden in Brussel. Verschillende nationale kopstukken zijn intussen naar de hoofdstad verhuisd en maken met het oog op de "moeder aller verkiezingen" de borst nat. Het lijkt een titanenstrijd tussen onder meer de PS van Onkelinx en de MR van Reynders te gaan worden. Beiden zijn voorzitter van de lokale Brusselse afdelingen van hun partijen.

Op de uitslag van die verkiezingen is het uiteraard nog wachten tot juni volgend jaar. Vervoort heeft nu dus exact één jaar om zich te profileren. In de praktijk zal dat neerkomen op slechts enkele maanden voor het begin van de verkiezingscampagne. Picqué ziet het alvast goed zitten: "Ik denk dat hij over de nodige kwaliteiten beschikt om een goede minister-president te worden."

Meest gelezen