Bewoners Wetteren kunnen nog niet naar huis

In Wetteren kunnen de ongeveer 500 geëvacueerde bewoners ook vanavond nog niet naar huis na het treinongeval van gisteren. Een team van specialisten heeft intussen de zwarte doos van de verongelukte trein gevonden. Een aantal scholen in Wetteren blijft morgen gesloten.
De school Mariagaard waar een deel van de geëvacueerden de nacht zal doorbrengen.

Het vervuilde bluswater werd gisteren verzameld in het waterbekken van het waterzuiveringsstation. Dat raakte echter vol en dus is een deel van het water in de Schelde geloosd. De rest wordt overgepompt in een tankschip dat rond 15 uur is aangekomen. Het lozen van het water in de Schelde zou geen gevaar inhouden voor de volksgezondheid, luidt het bij de provincie.

Het overpompen van het vervuilde water naar de tanker Yarinya is volop aan de gang. Intussen wordt ook werk gemaakt van het leegmaken en spoelen van de riolering, waarin zich vandaag nog steeds giftig bluswater bevond. Nadien zullen nieuwe metingen gebeuren. Omdat het spoelen en de metingen tijd in beslag nemen, kunnen de geëvacueerde bewoners ook vannacht niet naar huis terug.

Wie geen opvang heeft bij vrienden of familie, kan terecht in een lokale school. Het gaat om 95 mensen. Morgen zullen er huis per huis metingen worden uitgevoerd, waarbij de bewoners dan een per een kunnen terugkeren naar hun woning. Tegen de namiddag zou iedereen weer thuis moeten zijn.

Zwarte doos moet duidelijkheid brengen over oorzaak

Een team van specialisten heeft vanmiddag de zwarte doos van de goederentrein in Wetteren bovengehaald. De zwarte doos is een belangrijk element in het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Dat meldt Thomas Baeken van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Mogelijk reed de treinbestuurder te snel.

Bij het bovenhalen van de zwarte doos waren experten van de brandweer, van het parket, van Infrabel, van het onafhankelijk onderzoeksorgaan, van de spoorwegpolitie en van de firma die de zwarte doos maakt. "Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval is bezig. En de zwarte doos is een belangrijk element in dat onderzoek", aldus Baeken.

Veiligheidsmaatregelen blijven van kracht

Fietsen en wandelen langs de Scheldedijk tussen Wetteren en Schellebelle blijft intussen verboden. Het gaat om een voorzorgsmaatregel nadat de Civiele Bescherming gecontroleerd vervuild bluswater had geloosd in de rivier. Uit voorzichtigheid raden de autoriteiten ook af om te vissen op de Schelde, tussen Melle en Dendermonde. Ook andere wateractiviteiten zijn verboden.

De provincie raadt inwoners bovendien af putwater te gebruiken en groenten en fruit uit eigen tuin te eten. Voor het leidingwater is er geen probleem. Ook is het aangewezen dieren binnen de geëvacueerde zone niet buiten te laten, luidt het.

Om mobiliteitsredenen sluiten een aantal scholen morgen de deuren. Het gaat om de secundaire school Sint-Gertrudiscollege, de basisschool, secundair en kinderopvang van het Sint-Jozefsinstituut, de campus Kompas aan Noordlaan en de kleuterschool 't Kleuterboompje. Op eigen initiatief sluiten ook campus Kompas, inclusief 't Klimopje en de basisschool Sint-Gertrudiscollege. Ook kinderopvang 't Trudeken is gesloten.

De gemeente Wetteren vraagt om het centrum morgen te vermijden. Door het treinongeval kan de spoorweg in het centrum niet overgestoken worden, behalve dan door de bussen van De Lijn en door fietsers.

Mogelijk nieuwe evacuaties bij berging treinwrak

Door de ontploffingen en de brand was gisteren giftig acrylnitril vrijgekomen. Het goedje was via het bluswater in de riolering terechtgekomen. In een straal van 500 meter zijn alle huizen ontruimd en in een wijdere omgeving moest iedereen binnen blijven en ramen en deuren dicht houden. In de loop van de ochtend zijn die maatregelen opgeheven voor Schellebelle en Serskamp, maar in Wetteren-centrum blijven ze gelden.

Er is sprake van 49 gewonden. Twee mensen verblijven nog op de afdeling intensieve zorg. De meeste patiënten hebben intussen het ziekenhuis weer verlaten. Sinds vanmiddag hebben zich geen nieuwe mensen meer aangemeld in de ziekenhuizen in de buurt.

Eén man is overleden, maar de doodsoorzaak staat nog niet volledig vast. Het lichaam van de 64-jarige man is intussen uit het huis gehaald. Dat kon pas vanmiddag gebeuren omdat het tot dan te gevaarlijk was om de woning binnen te gaan.

Uit de eerste resultaten blijkt dat de man zwaar geïntoxiceerd was door de giftige dampen, aldus gouverneur Jan Briers. Morgen wordt het lichaam van de man overgebracht naar het ziekenhuis van Antwerpen waar een tweede autopsie zal plaatsvinden.

Het treinverkeer zal minstens gedurende een week grondig verstoord zijn. De mogelijkheid wordt niet uitgesloten dat bij de berging van het wrak opnieuw tijdelijke evacuaties moeten gebeuren. "Dat zal ten vroegste woensdag of donderdag gebeuren", zegt gouverneur Briers. "Als dat gebeurt, zullen we ook rekening houden met de omwonenden en dit laten gebeuren op momenten dat de meeste mensen niet thuis zijn."

"Snel duidelijkheid"

SP.A-Kamerlid David Geerts, voorzitter van de Bijzonder Commissie Spoorveiligheid, vraagt dat spoornetbeheerder Infrabel snel duidelijkheid geeft over de omstandigheden van het treinongeluk.

"Zo wil ik weten of er reeds in het verleden een probleem met de wissel was en met welke snelheid de trein reed? Waren alle veiligheidsvoorschriften in orde inzake het transport van deze goederen?," vraagt Geerts zich af in een persmededeling. Hij vraagt ook een rapport over de veiligheidsvoorschriften voor de werknemers die naar de plaats van het ongeluk zijn gestuurd.

"Nu lanceert men vanuit politieke hoek reeds bepaalde conclusies. Ik denk dat het beter is dat men op basis van een onderzoek een politieke uitspraak doet. Ik vraag dat Infrabel hier niet te lang mee wacht. Maar ik wil in eerste plaats toch mijn medeleven betuigen aan de nabestaanden van het dodelijk slachtoffer en sterkte toewensen aan de andere slachtoffers." Gisteren had N-VA-Kamerlid Karel Uyttersprot al gesproken over een defecte en slecht onderhouden wissel.

Geerts vraagt dat de Bijzondere Commissie Spoorveiligheid samenkomt. De voorzitter van de Kamercommissie Infrastructuur Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) wil deze week ook een actualiteitsdebat organiseren in haar commissie over het treinongeval in Wetteren, om zo meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaken. Ze wil dat minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille uitleg komt geven.

Treinverkeer verstoord

Door het ongeval in Wetteren is het treinverkeer nog altijd verstoord. De NMBS heeft een infonummer geopend voor vragen van reizigers naar aanleiding van het treinongeval in Wetteren: 02/5282828. Voor informatie kan u ook terecht op www.railtime.be.

Het informatienummer voor de inwoners is 052/432443. Alleen voor dringende noodoproepen kan je terecht bij de hulpdiensten. Er wordt met aandrang gevraagd om met vragen om informatie niet te bellen naar de dienst 100, de brandweer of de politie. Die diensten moeten bereikbaar blijven voor dringende noodinterventies.

Meest gelezen