Laatste omwonenden treinramp mogen weer naar huis

Op 2 mensen na mogen alle resterende geëvacueerde omwonenden van de rampsite in Wetteren morgen gecontroleerd naar huis terugkeren. Dat heeft gouverneur Jan Briers vanavond bekendgemaakt. De bewoners van de zogenoemde "rode zone" zullen in totaal 18 dagen geëvacueerd zijn geweest. De jongste tests op voedselmonsters in Wetteren geven intussen gunstige resultaten. In regenwater werden wel nog minimale toxische stoffen aangetroffen.

Morgen mogen de resterende geëvacueerde bewoners uit de zogenoemde "rode zone" vlak bij de plaats van de treinramp gecontroleerd naar huis terugkeren.

2 mensen mogen dat nog niet omdat ze te dicht bij de rampsite wonen. Hun woning liep brandschade op en enkele wagons waren in hun tuin terechtgekomen.

Het was de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers die het nieuws vanavond bekendmaakte tijdens een bewonersbijeenkomst in de brandweerkazerne van Wetteren.

"De bewoners mogen zich vanaf 9 uur aanmelden aan de brandweerkazerne", zei burgemeester Alain Pardaen (CD&V). "Ter plaatse zullen metingen worden uitgevoerd. De bewoners moeten ook een aantal voorzorgsmaatregelen nemen zoals de kranen even laten lopen en het huis verluchten. Andere specifieke vragen kunnen worden besproken."

In totaal zullen de laatste geëvacueerde bewoners 18 dagen de toegang tot hun huis zijn ontzegd.

"Nergens toxische stoffen aangetroffen"

Intussen raakte bekend dat de jongste tests op voedsel in Wetteren gunstige resultaten opleverden. "Nergens werden toxische stoffen op voedsel aangetroffen", zegt woordvoerster van het crisiscentrum Bea Hageman. Het gaat om stalen die zaterdag onderzocht werden.

De gunstige resultaten staan in tegenstelling tot de eerdere beweringen van landbouwexpert Luc Busschaert, die “hoge gifwaarden” zou hebben vastgesteld. “Maar van zijn metingen kan geen bewijsmateriaal worden voorgelegd”, aldus Hageman. 

Op regenwater trof het FAVV nog wel minimale toxische stoffen aan, hoewel er een dalende trend zichtbaar is. Daarom blijven alle eerdere voorzorgsmaatregelen binnen een straal van 1 kilometer rond de rampzone van kracht.

“Uit voorzorg blijft de maatregel van kracht om binnen de zone tot één kilometer rond de plaats van de ramp geen fruit en groenten te besproeien met regenwater dat sedert het begin van de ramp is opgevangen", aldus Hageman. "Het wordt ook afgeraden dieren van het water te laten drinken. Alle regentonnen met het tot nu toe opgevangen regenwater worden beter eenmalig leeggemaakt  in de riolering.” Regenwater als drinkwater gebruiken is uiteraard ook nog steeds uit den boze.

Morgen worden nog bijkomende stalen van binnen de 250 meterzone onderzocht.

Ook de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is nog bezig met haar bodemonderzoek om de omvang van de vervuiling in kaart te brengen en de manier waarop gesaneerd moet worden. Spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel startte dit weekend wel al op eigen initiatief met het saneren van de zuidgracht. Daar kwamen bij de ramp de containers terecht. Ook een deel van de bodem op de spoorwegbedding wordt al afgegraven door een gespecialiseerde firma.

Meest gelezen