Kandidaat-overnemer bedreigde staalfabrieken Luik

Er zou een kandidaat-overnemer zijn voor de Luikse staalfabrieken die eigenaar ArcelorMittal wil sluiten. Toch lijkt het weinig waarschijnlijk dat Mittal die fabrieken wil verkopen.

Onlangs maakte staalgroep ArcelorMittal bekend dat het naast de warme lijn ook 7 van de 12 afdelingen van de koude lijn in Luik wil sluiten. Dat zou ongeveer 1.350 banen kosten.

Volgens De Tijd en de Franstalige tegenhanger L'Echo heeft zich nu een mogelijke koper gemeld. Het zou gaan om een investeerder uit de Golfstaat Qatar. Woensdagavond zullen de vakbonden worden ingelicht door de Waalse regering in Namen.

De Waalse regering en de bonden hopen al langer dat er een overnemer zou worden gevonden voor de bedreigde afdelingen, maar veel analisten achtten dat scenario in een fors krimpende staalmarkt niet erg waarschijnlijk.

Het probleem is dat de kandidaat-koper de volledige koude lijn in Luik wil overnemen en dus ook de afdelingen die ArcelorMittal niet gaat sluiten. Gisteren kondigde ArcelorMittal nog een investering van 8 miljoen euro in die afdelingen aan. De afdelingen apart verkopen, zou economisch ook weinig zin hebben.

Bovendien heeft ArcelorMittal laten doorschemeren dat het hoe dan ook de bedreigde afdelingen niet wil verkopen om geen kansen te geven aan een potentiële concurrent. De Waalse regering onderzoekt nu of ze juridische argumenten kan vinden om ArcelorMittal te dwingen om de afdelingen in kwestie toch te verkopen. Morgen is er overigens een bijzondere ondernemingsraad bij ArcelorMittal in Luik.

Het Luikse staal wordt afgebouwd

Eind 2011 kondigde ArcelorMittal aan dat het de warme lijn met onder meer de hoogovens van Ougrée en Seraing zou sluiten samen met de staalgieterij van Chertal. Dat zou 795 banen kosten, maar Mittal beloofde toen wel om te investeren in de koude lijn, de afwerking zeg maar.

Door de crisis is de vraag naar staal in Europa echter met bijna een derde verminderd en begin dit jaar liet ArcelorMittal weten dat ook 7 van de 12 afdelingen van de koude lijn in Luik zouden verdwijnen.

Het gaat onder meer om de energiecentrales van Ougrée en Seraing, de cokesfabriek van Seraing, één van de twee koudewalslijnen in Tilleur en twee galvanisatielijnen in Flémalle. Daar werken samen 1.350 mensen.

Meest gelezen