Luchtvervuiling bereikt recordhoogte in Singapore

In Singapore is de lucht voor de derde dag op rij zwaar vervuild. De stadstaat is al sinds woensdag in dikke rokerige dampen gehuld, afkomstig van bosbranden op het Indonesische eiland Sumatra, aangestoken door landbouwers. Indonesië krijgt intussen steeds meer kritiek omdat het de branden en de inherente luchtvervuiling, een jaarlijks weerkerend fenomeen, onvoldoende aanpakt.
AP2013

De foto's en beelden van de persagentschappen laten weinig aan de verbeelding over: het is op dit moment geen pretje om in Singapore rond te lopen. Al drie dagen op rij hangen er dikke, vuile, rokerige dampen boven de stad. De rook is er zo dik dat de bekende wolkenkrabbers nauwelijks nog zichtbaar zijn.

De luchtvervuiling heeft er een recordpeil bereikt. De index voor luchtvervuiling bereikte vandaag een recordhoogte van 401, nadat hij gisteren en eergisteren respectievelijk al op 371 en 321 stond, beide al recordhoogten op dat moment.

Volgens Michel Maas, correspondent in Indonesië, is het leven in Singapore "volledig verlamd". De mensen wordt aangeraden om thuis te blijven. "Mensen die thuis kunnen werken, doen dat. Niemand gaat de deur uit als het niet noodzakelijk is. Ze willen ook alle scholen sluiten, zo erg is het al. De hele stad is ontregeld."

Boeren branden bossen plat

De luchtvervuiling is afkomstig uit Indonesië, waar op het eiland Sumatra bosbranden woeden. De dampen trekken er overzee naar Singapore en Maleisië.

De twee landen hebben steeds meer kritiek op de lakse Indonesische aanpak van de bosbranden en de daardoor oprukkende smog, een jaarlijks weerkerend fenomeen. Indonesië bereidt intussen vliegtuigen en helikopters voor om de branden te bestrijden.

"Het gaat om enorme branden van een omvang van misschien wel heel België", vertelde Maas vanmorgen in "De ochtend". Opvallend is dat de branden zijn aangestoken, zo hebben ook de autoriteiten op Sumatra laten verstaan.

"Veel van die branden werden vroeger aangestoken door boeren die een stukje bos platbrandden om daar een akkertje te beginnen, maar dat is nu heel erg uit de hand gelopen, want ook palmoliefabrikanten zijn nu bezig met het platbranden van bos en die doen dat meteen op hele grote schaal", legt Maas uit. "En dat gebeurt allemaal illegaal en dat gebeurt allemaal onder de neus van de autoriteiten. En dat gaat al bijna tientallen jaren elk jaar weer zo."

De autoriteiten in Singapore dringen er bij Indonesië op aan om paal en perk te stellen aan de brandstichtingen. "De Indonesische regering reageert daar een beetje geïrriteerd op", weet Maas. "Die zegt dat al dat geklaag uit het buitenland maar eens op moet houden. Er wordt altijd naar ons gewezen, terwijl er ook bedrijven uit Singapore actief zijn op Sumatra. Dus misschien zijn die wel de aanstichters van de branden. Ze schuiven de schuld dus naar mekaar toe."

Meest gelezen