Gent wuift Albert uit op laatste officiële bezoek

Koning Albert heeft vandaag zijn laatste officiële bezoek als staatshoofd aan Vlaanderen gebracht. Die eer was weggelegd voor Gent. Tientallen nieuwsgierigen zijn opgedaagd om een glimp van het koningspaar op te vangen. Albert en Paola werden ontvangen op het stadhuis, bezochten het stadsmuseum STAM en kregen een rondleiding in het gloednieuwe voetbalstadion van de stad.

Vooral de persbelangstelling voor het koninklijke bezoek aan Gent was enorm. Niet alleen Vlaamse en Franstalige media, maar ook onder anderen Nederlandse en Zweedse televisieploegen en correspondenten van de grootste buitenlandse persagentschappen tekenden present.

Tientallen nieuwsgierigen hadden zich aan de Botermarkt aan het stadhuis verzameld om koning Albert en koningin Paola in levenden lijve te zien. Onder de aanwezigen ook een delegatie van Voorpost en NSV, zij protesteerden met Vlaamse vlaggen en pamfletten met "België barst".

Rond 10.30 uur kwamen koning Albert en koningin Paola aan bij de trappen van het Gentse stadhuis. Ze werden daar begroet door burgemeester Daniël Termont (SP.A) en gouverneur Jan Briers. In de historische Pacificatiezaal werd het gezelschap opgewacht door de leden van het schepencollege en de gemeenteraad en door leden van vaderlandslievende verenigingen, zowat 180 mensen.

In zijn toespraak verwees de Gentse burgemeester naar de grootouders van Albert, die precies honderd jaar geleden de Wereldtentoonstelling in Gent hadden geopend. Termont noemde het ook een eer dat Albert en Paola de Ghelamco Arena en het bekroonde stadsmuseum STAM bezoeken.

Het stadsbestuur overhandigde als geschenk een koperen gravure van het Gentse stadhuis en een fotoboek met portretten van hun eerdere bezoek aan Gent, toen nog als prinsenpaar, in 1960. Koning Albert en koningin Paola tekenden nog het Gulden Boek van de stad.

Het koningspaar nam nadien uitgebreid de tijd om handjes te schudden met de opgedaagde nieuwsgierigen, royalisten en oud-strijders. De koning had de Gentse burgemeester op voorhand gezegd dat hij veel mensen wilde ontmoeten. Hij trok daar naar verluidt zoveel tijd voor uit dat het bezoek aan het STAM, dat als volgende activiteit op de agenda stond, in een sneller dan gepland tempo afgewerkt moest worden.

"Terugkeren naar Gent als het rustiger is"

Na het STAM volgde tot slot nog een bezoek aan de nieuwe Ghelamco Arena, de thuisbasis van AA Gent. Het plein voor het voetbalstadion was gisteren nog een bouwwerf, er is een hele nacht doorgewerkt om alles in orde te krijgen.

Bij zijn aankomst kreeg koning Albert een sjaal van AA Gent aangereikt. Die deed hij meteen enthousiast om en hij droeg de sjaal tijdens de hele rondleiding door het stadion. Koning Albert en koningin Paola namen plaats in de tribunes en mochten ook de nieuwe grasmat betreden en de vip-ruimtes en business seats bezoeken. Ze hadden ook een ontmoeting met de top van de Gentse voetbalclub en met een aantal jeugdspelertjes die het beste van zichzelf toonden. Nadien zat het bezoek van het koningspaar aan Gent erop.

Daniël Termont toonde zich een tevreden burgemeester. "De koning wist veel over de geschiedenis en de actualiteit van de stad Gent", liet Termont optekenen. De burgemeester heeft koning Albert uitgenodigd om later, "onder rustiger omstandigheden" naar Gent terug te keren "wanneer hij van zijn pensioen geniet".

Geen tweede repetitie luchtdefilé, wel repetitie kanonsalvo

Er komt morgen geen tweede repetitie voor het luchtdefilé van de nationale feestdag. Daardoor hoeft het luchtverkeer op Zaventem niet onderbroken te worden. Gisteren werd het defilé al een eerste keer geoefend, en volgens de luchtmacht was dat genoeg.

De militairen van het Bataljon Artillerie in Brasschaat hebben vandaag gerepeteerd. Op 21 juli zullen ze na de eedaflegging van prins Filip 101 kanonschoten moeten afvuren. Op de repetitie waren het 6 salvo's. De militairen zullen op de nationale feestdag slechts drie kanonnen gebruiken. Eén daarvan is een reservekanon.

Meest gelezen