De Amerikaanse grootstad Detroit is bankroet

In de Verenigde Staten heeft de stad Detroit bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. Het gaat om het grootste bankroet van een stad uit de Amerikaanse geschiedenis.

In een brief aan de rechtbank vragen de stad Detroit en de staat Michigan het bankroet aan voor een van de grootste steden in de Verenigde Staten. Concreet doen ze een beroep op Chapter 9, dat komt ongeveer overeen met een gerechtelijk akkoord bij ons.

Detroit torst een schuldenlast van 18,5 miljard dollar en het gaat al lang bergaf met de stad. Van de 1,8 miljoen inwoners in 1950 zijn er nu nog slechts 700.000. De stad -ooit het centrum van de Amerikaanse auto-industrie- heeft zware klappen gekregen en de werkloosheid is er erg hoog, net als de criminaliteit overigens. In de stad staan tienduizenden huizen en gebouwen leeg.

Dat maakt dat steeds meer mensen en grote bedrijven er wegtrekken en dus verkleint de belastingbasis van de stad. De openbare diensten zijn er fors ingekrompen en in sommige buurten is de verlichting 's nachts niet verzekerd. Het bestuur van Detroit kampte de voorbije jaren ook met een reeks corruptieschandalen.

"Het faillissement zat er al lang aan te komen", zegt VS-correspondent Michiel Vos in "De ochtend". "Detroit is het voorbeeld van een oude stad die ooit groot was als industriële stad. Dat is langzaamaan afgelopen. Nu is de stad letterlijk leeggelopen."

Volgens Vos hoopt Detroit nu op een nieuwe start, al zal de afhandeling van het faillissement wellicht nog een pak werk zijn. "Er zijn wel al meerdere steden failliet gegaan in de VS, maar nog nooit op zo’n schaal als nu in Detroit."

Praktisch: faillissement van een stad

Voorlopig verandert er door de faillissementsaanvraag in de praktijk niet veel in Detroit. Alles blijft in principe draaien. De politie patrouilleert, de brandweer rukt uit indien nodig en het vuilnis wordt opgehaald.

Pas als de rechtbank het faillissement goedkeurt, gaan er allerlei dingen veranderen. Dan is het erg goed mogelijk dat bijvoorbeeld de belastingen omhoog gaan en er gesneden wordt in diensten die worden aangeboden door de stad. Mogelijk worden de bezittingen van de stad verkocht om de schulden af te lossen.

Meest gelezen