Over seks, intriges, paus en pers - Benoit Lannoo

Paus Franciscus kondigt voor zaterdag een dag van vasten en gebed voor de vrede in Syrië aan; onder meer de geestelijke leider van de soennieten in Syrië sluit bij het initiatief aan. Maar geen woord daarover in de Vlaamse media!
opinie
Opinie
iso800.be

Het is godgeklaagd: als je in de Vlaamse media iets over de katholieke kerk of haar hiërarchie verneemt, gaat het twee keer op de drie over seksuele moraal of intriges in het Vaticaan. De vooraanstaande rol die de Heilige Stoel sinds het Tweede Vaticaans Concilie speelt inzake wereldwijde rechtvaardigheid, solidariteit en vrede, is geen nieuws. Een concreet oproep tot dialoog en geweldloosheid van de geestelijke leider van meer dan 1 miljard gelovigen: we zwijgen die dood.

Zondag heeft de bisschop van Rome bij het Angelus-gebed niet alleen het gebruik van chemische wapens bijzonder scherp veroordeeld en alle betrokken partijen in het conflict in Syrië opgeroepen het pad van de onderhandelingen te bewandelen, bovendien heeft paus Franciscus aangekondigd dat 7 september – vooravond van het feest van de Geboorte van Maria, Koningin van de Vrede – een bijzondere gebeds- en vastendag voor de vrede wordt en de christelijke kerken wereldwijd verzocht zaterdag bij zijn initiatief aan te sluiten.

Intussen liet grootmoefti Ahmad Badreddin Hassou, geestelijk leider van de soenitische moslims in Syrië, via de pauselijke nuntius in Damascus weten dat hij er zaterdag graag persoonlijk bij is, om de pauselijke oproep voor vrede in zijn land kracht bij te zetten. De grootmoefti van Damascus dringt er bij de moskeeverantwoordelijken in Syrië ook op aan tijdens het vrijdaggebed voor vrede te bidden. Ook de Druzen in Syrië hebben al aangekondigd bij het gebedsinitiatief aan te sluiten.

Kwaliteit

Is het niet vreemd dat je hierover – op een item in het VRT-televisiejournaal en een stukje in Het Laatste Nieuws na – niets in de Vlaamse pers te lezen of horen kreeg? Onze kwaliteitskranten zitten allemaal op dezelfde lijn over de kerk: nieuws uit die hoek is irrelevant tenzij je het negatief, meewarig of lacherig kan brengen. Al is de kans klein dat de pauselijke oproep beweging in het conflict krijgt, een kwaliteitsredactie kan een initiatief van ’s wereld belangrijkste religieuze leider toch niet negeren.

Natuurlijk zat de aanstelling van de Pietro Parolin tot staatssecretaris van het Vaticaan wel prominent in het nieuws. Terecht, want hij wordt de facto nummer twee in de kerkelijke hiërarchie. Maar die belangstelling was er ongetwijfeld niet geweest indien zijn voorganger Tarcisio Bertone niet zo verguisd was geweest. Dat Parolin vindt dat “economie mensen [moet] helpen ontwikkelen, in plaats van hen te vernederen of hen hun waardigheid te ontnemen” klinkt te tegendraads voor onze kwaliteitspers.

(De auteur is gelovig publicist en schrijft aan een essay over media en politiek.)

Post scriptum

Ook over de gebeds- en vastendag van zaterdag zelf: op een nieuwsflash vanuit Rome in het VRT-televisienieuws, een fotoreeks op DS Online en een overzicht op DeWereldmorgen.be na, geen woord in de Vlaamse pers. Geen nieuws? Voor een vorig soortgelijk initiatief moet je meer dan tien jaar teruggaan in de tijd, toen paus Johannes-Paulus II opriep tot vasten en gebed voor de vrede in Afghanistan en Irak. Neen, de kleine honderdduizend mensen op het Sint-Pietersplein, de miljoenen gelovigen wereldwijd en de tientallen initiatieven in eigen land die zaterdagavond aan de pauselijke oproep gehoor gaven, werden weer doelbewust en vakkundig doodgezwegen.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen