Boze brief van Peeters en Crevits over GEN van NMBS

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) hebben een boze brief van 5 bladzijden lang gestuurd naar de federale collega van Crevits, Jean-Pascal Labille (PS). Ze zijn misnoegd omdat ze nauwelijks geconsulteerd zijn over de plannen van de NMBS met het GEN (Gewestelijk Expresnetwerk). Het geld zou ook niet correct verdeeld zijn en beloofde projecten worden achteruitgeschoven. De Morgen kon de brief inkijken, minister Crevits reageerde ook in "De ochtend".

De NMBS heeft soloslim gespeeld met haar plannen met het GEN. Nochtans ligt het netwerk ook in Vlaanderen. Dat is de mening van Peeters en Crevits en dat maken ze ook duidelijk in hun brief aan Labille. "Het Vlaams Gewest betreurt dat het GEN-aanbod en het vervoersplan van de NMBS niet samen met de gewesten zijn uitgewerkt."

Bovendien heeft de NMBS Vlaanderen te weinig geïnformeerd in het dossier, zeggen Peeters en Crevits. "Wij zijn van mening dat de NMBS-groep zich toch wel sterk beperkt heeft tot een uitleg over de grote principes van deze dossiers en dat onvoldoende concrete informatie werd bezorgd over de vervoerstromen, het treinaanbod voor specifieke lijnen en de bediening van stopplaatsen."

"Iemand die het openbaar vervoer gebruikt, wil dat trein, tram en bus op elkaar zijn afgestemd. Als het vervoersplan bij de NMBS voor de komende jaren niet duidelijk is, dan is het zeer moeilijk om ervoor te zorgen dat ook trams en bussen erop zijn afgestemd", verklaart Crevits nader in "De ochtend" op Radio 1. "Wat we willen bereiken, is een eengemaakt ticket en goed afgestemd openbaar vervoer. Daar moet het overleg beter."

Peeters en Crevits zijn het ook beu dat er op federaal niveau geen oor is naar de noden van Vlaanderen met betrekking tot het spoor. In het investeringsplan 2013-2015 van de NMBS staan voor 2,6 miljard euro gewestelijke projecten ingeschreven. Maar het overleg tussen federaal en Vlaams niveau over de besteding van dat geld loopt volgens beide ministers mank.

Heel wat projecten die in het plan staan en goedgekeurd, zouden in de koelkast zitten. "Projecten uit dat investeringsplan worden nu plots opgeschoven naar 2016-2017, waardoor wij vrezen dat er niet meer geïnvesteerd zal worden", zegt Crevits. "Dat kan niet."

"Er is de komende weken een overleg met minister Labille. Het is nu aan ons om keihard te onderhandelen om nog enkele projecten naar voren geschoven te krijgen. En ik maak me ook zorgen over het co- en prefinancieren van projecten -wat Vlaanderen kan doen- als je ziet dat de projecten dan niet vooruitgaan."

Labille zegt dat de onderhandelingen over de investeringen nog volop aan de gang zijn. En dat er tot het einde van het jaar nog ruimte is om de plannen van de NMBS bij te stellen.

"Vlaanderen krijgt niet genoeg geld"

Ook financieel zou Vlaanderen tekort gedaan worden. Bij de NMBS geldt een 60/40-verdeelsleutel: van elke euro moet 60 cent naar Vlaanderen gaan. Dat is volgens Peeters en Crevits niet gebeurd bij een reservebudget van 600 miljoen euro. Daarvan zou er eerst 400 miljoen naar Brussel gaan, de resterende 200 miljoen zou pas volgens de 60/40-sleutel verdeeld worden.

"U zegt dat een reservebudget van 600 miljoen euro pas na voorafname van 400 miljoen euro voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest volgens de 60/40-verdeelsleutel wordt verdeeld. Wij vragen dat u dat uitklaart, want daardoor krijgt het Vlaams Gewest immers geen 60 procent."

Dat probleem is inmiddels wel al van de baan. Meteen nadat Labille (foto links) de brief had ontvangen, is er contact geweest tussen hem en Crevits. Ze hebben elkaar gesproken "en de problemen rond de 60/40-verdeelsleutel zijn intussen uitgeklaard".

Meest gelezen