Thielemans geeft fakkel door aan Mayeur

Freddy Thielemans (PS) stopt als burgemeester van Brussel. Thielemans kondigde vanavond tijdens een druk bijgewoonde gemeenteraad officieel zijn ontslag aan. Zowel de leden van de meerderheid als die van de oppositie bedankten hem met een hartelijk en daverend applaus. Verwacht wordt dat Thielemans op 16 december de fakkel zal doorgeven aan zijn partijgenoot Yvan Mayeur.

Het hing al een tijdje in de lucht, maar de 69-jarige Freddy Thielemans maakte vanmorgen zelf een einde aan de speculaties. "Deze verkiezingen zijn te belangrijk. Het is niet meer aan iemand die fin de carriĆØre is om daar nog de motor van te zijn", zegt Thielemans in De Standaard. Thielemans is sinds januari 2001 burgemeester van de hoofdstad.

Thielemans geeft in de krant toe dat zijn vroegtijdige vertrek al voor de gemeenteraadsverkiezingen gepland was, maar van kiezersbedrog wil hij niet weten. "Om een beetje de dynamiek te bewaren, moet je soms een aantal zaken verzwijgen", klinkt het. "Dit is geen gemakkelijke situatie", gaat Thielemans voort. "Maar als je een verantwoording hebt die steek houdt, is het voor mij geen bedrog, integendeel."

Thielemans vindt dat hij intussen te oud is geworden om Brussel nog langer te leiden. "In mijn ogen, de ogen van Freddy Thielemans, word ik te oud. Vergeet niet dat die jonge generatie Ć³Ć³k verkozen is. Als er een opportuniteit is, moet je die grijpen. En met de komende verkiezingen is die er."

De burgemeester van Brussel slaat niet met de deuren bij het buitengaan, maar in zijn afscheidsinterview met De Standaard merkt hij wel op dat de combinatie van het vicepremierschap en het Brusselse PS-voorzitterschap van Laurette Onkelinx, niet de meest opportune is. "Ik zou het liever gescheiden zien, maar het is nu zo. Ze trekt heel goed haar streng", zegt hij. Ook de functies van Paul Magnette, PS-voorzitter en burgemeester van Charleroi, zou hij liever niet samen zien.

Lof en kritiek

De leden van de Brusselse gemeenteraad reageerden vandaag met gemengde gevoelens op het nieuws van Thielemans' aftreden. De oppositiepartijen loofden zijn joviale karakter, welsprekendheid en zijn intellectuele capaciteiten. Maar er was ook kritiek op zijn gebrek aan transparantie en ambitie tijdens zijn beleid. Eerste schepen Joƫlle Milquet (CDH) noemde zijn vervroegd aftreden amper een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen eerder vandaag "kiezersbedrog".

Volgens Thielemans echter kan er geen sprake zijn van verraad wanneer "er een gedreven opvolger met dezelfde ingesteldheid gekozen is". Thielemans benadrukte dat hij volle vertrouwen heeft in zijn opvolger, de huidige voorzitter van het OCMW, Yvan Mayeur. Als alle formaliteiten volgens plan verlopen, dan neemt die laatste op 16 december het roer in handen.

Een lange carriĆØre

Freddy Thielemans (69) heeft er een lange carriĆØre opzitten in de Brusselse politiek. Tijdens zijn adolescentie kwam hij bij de Communistische Jongeren terecht, al liet hij de dogma's snel voor wat ze waren. Van 26 februari 1973 tot 1 september 1976 was hij gedetacheerd bij de Jongsocialisten, die hij vertegenwoordigde bij tal van internationale organisaties.

Op 1 september 1976 ging Thielemans aan de slag in het onderwijs, maar op 8 maart 1983 werd hij kabinetschef van de toenmalige Brusselse burgemeester HervƩ Brouhon (PS). Ondertussen was hij ook verkozen tot voorzitter van de PS-afdeling van Brussel-Stad. Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 1988 werd hij schepen voor Schone Kunsten, hoewel hij amper 517 voorkeurstemmen haalde. Eind 1993 kreeg hij er de bevoegdheid Onderwijs bij.

Nadat in maart 1994 toenmalig burgemeester Michel Demaret (PSC) politiek geĆÆsoleerd was geraakt na een interview in Le Soir IllustrĆ©, nam Thielemans voor korte tijd de burgemeesterssjerp over. Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 1994 werd Thielemans eerste schepen en schepen van Onderwijs van Brussel. Van 1995 tot 2001 was hij tevens voorzitter van de vzw Atomium. In 1999 werd hij ook nog Europarlementslid.

Die laatste functie liet hij vallen toen hij na de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 opnieuw burgemeester van de stad Brussel kon worden, ten koste van de liberaal FranƧois-Xavier de Donnea, die sinds 1995 de sjerp droeg. Hij combineerde dit oorspronkelijk met de bevoegdheid Onderwijs, maar in maart 2002 ruilde hij Onderwijs in voor Financiƫn.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 kon Thielemans aanblijven als burgemeester en ook de verkiezingen van 2012 hielden Thielemans op de burgemeestersstoel.

Meest gelezen