Grote modderkruiper zwemt rond in Herk-de-Stad

In Herk-de-Stad, in Limburg, kan men nu met zekerheid zeggen dat de grote modderkruiper rondzwemt in het plaatselijke natuurdomein Schulensbroek. Niet dat iemand de in ons land zeldzame vis al gezien heeft, het is aangetoond via DNA-onderzoek. Dat staat in Het Belang van Limburg.

Waarnemingen van de grote modderkruiper zijn zeldzaam. En dus wist men in Herk-de-Stad niet goed waar men aan toe was. "We wisten wel dat de soort ooit in de grachten van het Schulensbroek was waargenomen. Alleen stond niet vast dat de soort er nu nog is. We wisten dus niet of een actieplan voor het behoud ervan nodig was", vertelt persverantwoordelijke Lily Gora van het Agentschap van Natuur en Bos.

De oplossing voor het raadsel: een recent ontwikkeld DNA-onderzoek van de Nederlandse natuurvereniging Ravon. "We hebben in het Schulensbroek verschillende waterstalen genomen en die in een Frans labo laten onderzoeken", zegt Jelger Herder van de vereniging. "Het is gewoon een kwestie om er precies dat DNA uit te halen dat specifiek bij de gezochte diersoort past." De dieren laten namelijk DNA-sporen achter door slijm, uitwerpselen, huidcellen of urine.

Het resultaat bleek positief voor de grote modderkruiper. Nu er zekerheid is over de aanwezigheid van de zeldzame vis, gaan ze in Herk-de-Stad nader onderzoek doen. "We gaan de vis 's nachts naar het wateroppervlak lokken met lampen. Zo hopen we de grootte van de populatie in te kunnen schatten", aldus Gora.

De grote modderkruiper kan tot 30 centimeter groot worden. Hij komt voor in grote delen van Europa in plassen, meren, sloten, kleine rivieren, beken en moerassen waar er een dikke modderlaag aanwezig is.

Meest gelezen