BNP Paribas Fortis komt volledig in Franse handen

BNP Paribas koopt het belang van 25 procent van de federale regering in BNP Paribas Fortis over. De Franse bankgroep bezat al 75 procent van de aandelen in de vroegere Fortis Bank. De deal zou de Belgische staatskas 3,25 miljard opbrengen. Het bericht werd gemeld door De Tijd, en is bevestigd door een gezamenlijke mededeling van de Belgische overheid en BNP Paribas.

Het Franse BNP Paribas nam destijds driekwart Fortis Bank over toen de bank in 2008 kapseisde in volle financiële crisis. De Belgische staat had de bank eerst gekocht, maar verkocht het merendeel later door aan BNP Paribas.

Het prijskaartje van de huidige transactie bedraagt 3,25 miljard euro. De Belgische staat gaat het geld gebruiken om de Belgische schuldgraad onder de 100 procent van het bruto binnenlands product te brengen. Na de deal zou die schuldgraad 99,6 procent bedragen.

De federale regering zegt dat ze met de deal een meerwaarde heeft gerealiseerd van 900 miljoen euro. Bij de deal van 2008-2009 werd Fortis Bank gewaardeerd op 11 miljard euro (of 8,25 miljard euro voor 75 procent).

Volgens premier Elio Di Rupo en minister van Financiën Koen Geens zal de transactie de verankering van BNP Paribas in België niet ondermijnen. Er blijven ook onafhankelijke Belgische bestuurders in de raad van bestuur tot 2020.

Tegelijk blijft de Belgische staat ook aandeelhouder van het Franse BNP Paribas, en dat met een belang van 10 procent.

Verkoop al enkele maanden een optie

Eerder dit jaar verkocht de regering al Royal Park Investment, de bad bank van Fortis. Dat leverde bijna 1 miljard euro op voor de afbouw van de staatsschuld. De verkoop van het "goede deel" van de bank is intussen ook al een paar maanden een optie, maar lag lange tijd erg moeilijk. Er werd namelijk gevreesd dat er geen goede prijs voor te krijgen was, omdat er namelijk maar een potentiële koper was, meerderheidsaandeelhouder BNP Paribas.

"Het belangrijkste is dat de Belgische staat er met winst uitstapt", zegt VRT-journalist Steven Rombaut in "De ochtend". "Dat geld kan gebruikt worden om de staatsschuld te doen afnemen." Met Europa is afgesproken om de schuldgraad van ons land onder de symbolische 100 procent van het bbp te krijgen. "Zonder verkoop van bepaalde activa is dat onmogelijk, dus wordt er gezocht naar bepaalde activiteiten die geen must zijn voor de overheid, zoals bankieren."

Rombaut noemt de redding van de banken niet perse een slechte zaak. "Ze hebben in eerste instantie de schuldgraad doen toenemen, maar helpen nu wel om die naar beneden te krijgen", zegt hij daarover. "De regering heeft intussen wel al een paar meevallers gehad." Zo heeft KBC haar lening aan de regering netjes terugbetaald met een premie van zo'n half miljard euro. "Mocht Dexia niet bestaan, we zouden de banken bijna dankbaar zijn."

Meest gelezen