"Ietwat eigengereide rekenkunde van Muyters"

Staatssecretaris voor de Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) reageert bijzonder kritisch op de meerjarenbegroting van minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA). Vanochtend raakte bekend dat Vlaanderen de komende regeerperiode 2,34 miljard euro zal moeten besparen. Ook binnen de Vlaamse meerderheid heerst er ongenoegen over het cijferwerk van Muyters.

Volgens Verherstraeten worden verschillende zaken op één hoop gegooid en hanteert Vlaams begrotingsminister Philippe Muyters een "ietwat eigengereide rekenkunde".

"De zesde staatshervorming geeft aan de deelstaten iets meer dan 20 miljard euro nieuwe bevoegdheden. In tegenstelling tot een hardnekkige mythe ontvangen de deelstaten daarvoor ook 100 procent van het benodigde geld om ze uit te oefenen (100 procent voor alle bevoegdheden en 90 procent voor arbeidsmarktbeleid + 10 procent die in de tijd uitdooft)", zegt Verherstraeten tegen Knack.

Hij betreurt ook dat in de discussie over de staatshervorming gesproken wordt over winnaars en verliezers. Hij noemt dat een "valse discussie". "Want een burger uit Kortrijk, Mechelen of Genk is natuurlijk niet uitsluitend een Vlaming of een Belg. Hij ontvangt bijvoorbeeld zijn pensioen of zijn gezondheidszorgen van de federale overheid en heeft er dus alle belang bij dat die federale overheid niet in de financiële problemen geraakt".

Koen Van den Heuvel, partijgenoot van Verherstraeten en Vlaams fractieleider, is al even vernietigend voor minister Muyters. Van den Heuvel verwijt coalitiepartner N-VA zich te bezondigen aan electorale spelletjes. Hij noemt de berekeningen van Muyters "zeer dubieus" en de N-VA-kritiek "oneerlijk".

"Die interpretatie en de uitspraken van minister Muyters zijn niet gedekt door de regering", treedt SP.A-fractieleider Bart Van Malderen (foto) zijn CD&V-collega bij. Ook de SP.A heeft bedenkingen bij de berekeningen van Muyters.

De N-VA houdt voet bij stuk. "Ik heb er alle begrip voor dat CD&V verveeld zit met die doorschuifoperatie. Wij stellen enkel vast dat ze Vlaanderen 7,8 miljard kost, dat staat zwart op wit. CD&V heeft die cijfers ook gezien, want ze zijn goedgekeurd als mededeling op de Vlaamse regering", zegt Vlaams fractievoorzitter Matthias Diependaele.

Het is duidelijk: het zit er bovenarms op binnen de Vlaamse meerderheid.

"Van het gekste dat ik al gezien heb"

"De rekenkunde van minister Muyters is van het gekste dat ik al gezien heb", reageert Dirk Van Mechelen, Vlaams Parlementslid van oppositiepartij Open VLD. Volgens de Vlaamse liberalen tonen de cijfers wel aan dat het Vlaamse begrotingsbeleid gefaald heeft en dat de volgende Vlaamse regering een zware factuur erft.

Vanochtend reageerde ook al Lode Vereeck (LDD) in "De ochtend". "De Vlaamse regering heeft zich onvoldoende voorbereid op de zesde staatshervorming", zegt hij. "Dit had kunnen voorzien worden door een buffer aan te leggen."

Van Mechelen is het eens met die kritiek. "Toen ik begrotingsminister was, legden we een conjunctuurprovisie aan van 1 procent van de gedeelde en samengevoegde belastingen, ofwel 200 miljoen euro. De niet-gebruikte provisies staken we dan in een toekomstfonds." Volgens Van Mechelen maakt de Vlaamse regering al jaren de fout van geen reserves aan te leggen en al het geld op te souperen.

Daar dreigt de komende Vlaamse regering de prijs voor te betalen, zegt Van Mechelen. "Steeds opnieuw pochten minister Muyters en minister-president Kris Peeters over het Vlaamse begrotingsevenwicht. Aan dat sprookje komt nu definitief een einde", luidt het. De Vlaamse liberalen verwijten de N-VA-minister dat hij geen geld opzij heeft willen zetten voor de zesde staatshervorming.

"Bedenkingen bij cijfers Muyters"

Van Mechelen heeft ook bedenkingen bij de cijfers die Muyters hanteert. "Eigenlijk zal Vlaanderen op kruissnelheid 1,5 miljard moeten besparen", zegt Van Mechelen. Hij wijst er ook op dat de saneringsbijdrage van 753 miljoen euro in 2015 overeenkomt met 0,6 procent van het bbp en dat men federaal in 2015 6 miljard moet besparen, wat overeenkomt met 1,4 procent van het bbp. "Dat betekent dat Vlaanderen 30 procent van de besparingsinspanning levert en federaal 70 procent."

Minister van Begroting Muyters zei in "De ochtend" dat de huidige Vlaamse regering heel wat bespaard heeft. "Ga je nog meer besparen dan kan je niet meer investeren in de dingen die nodig zijn", zei hij.

Meest gelezen