Overgelopen Syrische fotograaf fotografeerde 11.000 lijken

Een voormalige fotograaf van de Syrische militaire politie heeft bewijsmateriaal vrijgegeven van systematische folteringen en moorden in de Syrische gevangenissen. Volgens de Britse krant The Guardian hebben de drie advocaten die zijn materiaal onderzochten de authenticiteit ervan bevestigd. "De foto's zijn het bewijs van moord op industriële schaal", zei een van hen.
AP2013
archief

De fotograaf die anoniem wenst te blijven en zich "Caesar" noemt, nam de foto's tussen maart 2011 en augustus 2013. Op de zowat 55.000 digitale foto's zijn de uitgemergelde en bebloede lichamen van overleden gevangenen te zien. Ze vertonen duidelijke sporen van foltering. Sommigen hebben geen ogen meer, anderen vertonen tekenen van wurging of elektrocutie.

Volgens de overgelopen fotograaf was het zijn job om vermoorde gevangenen te fotograferen. Het is niet duidelijk of hij de folteringen of executies bijwoonde. "Per lichaam had ik zo'n 15 tot 30 minuten werk, op sommige dagen waren er wel 50 lichamen", aldus de man. De foto's dienden als bewijsmateriaal voor de overlijdensakte. Op die manier hoefden de nabestaanden het lichaam niet te zien en had ook de overste het bewijs dat de executie voltrokken was.

De fotograaf smokkelde de foto's en bestanden op usb-sticks het land uit. Hij overhandigde ze aan een kennis binnen de Syrische Nationale Beweging, een oppositiegroep die opereert met de steun van Qatar.

De advocaten die het materiaal onderzochten zijn voormalige aanklagers van het vroegere Joegoslavië- en Sierra Leone-tribunaal. De voorbije tien dagen hebben ze de fotograaf verschillende keren ondervraagd. Volgens hen is er "duidelijk bewijs van systematische foltering en moord door agenten van het Syrische regime. Het materiaal kan dienen als bewijsmateriaal bij de aanklacht tegen het Syrische regime wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid", luidt het.

Het rapport van hun bevindingen zal overgemaakt worden aan de Verenigde Naties, verscheidene regeringen en aan mensenrechtenorganisaties, zo weet The Guardian.

Het fotografische materiaal is erg belastend voor de Syrische president Bashar al-Assad. Die heeft altijd ontkend dat hij zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden. Assad noemt de oppositie in zijn land steevast "terroristen".

Meest gelezen