"15 procent op spaarboekjes blijft behouden"

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) maakt zich sterk dat de roerende voorheffing op spaarboekjes op 15 procent blijft voor de spaarboekjes die meer dan 1.900 euro interest per jaar opleveren. Het Grondwettelijk Hof had het gunsttarief voor die hoge spaarrekeningen vernietigd. Wie meer dan 1.900 euro intrest heeft, zou daar in de toekomst 25 procent op moeten betalen.

Het gunsttarief van 15 procent was het gevolg van een maatregel in 2012. De regering-Di Rupo besliste toen om de roerende voorheffing te verhogen van 15 naar 21 procent, en voor sommige zaken zelfs tot 25 procent. Maar daar kwamen meteen veel uitzonderingen op.

Een daarvan was de roerende voorheffing op spaarboekjes, die bleef op 15 procent. Maar dat is discriminatie tegenover bijvoorbeeld obligaties, waarop wél 25 procent betaald moet worden. Die discriminatie is aangevochten bij het Grondwettelijk Hof. Het Hof geeft de klagers nu gelijk en vernietigt het gunsttarief van 15 procent in een arrest dat gisteren verschenen is.

Minister van Financiën Geens maakt zich sterk dat de roerende voorheffing op 15 procent blijft voor de spaarboekjes die meer dan 1.900 euro interest per jaar opleveren. De regering wil de wet aanpassen om het gunsttarief toch te behouden, zo verklaarde hij voor aanvang van het kernkabinet vanmorgen.

"De meeste mensen hoeven zich geen zorgen te maken. Het arrest van het Grondwettelijk Hof heeft enkel betrekking op spaarboekjes waarop een hogere interest geldt dan het wettelijke vrijgestelde minimum", aldus Geens. Dat komt volgens hem neer op 2 tot 3 procent van de spaarders. "De meeste mensen worden er niet door geraakt." Niettemin wil Geens het arrest goed bestuderen om, met een betere motivering, het tarief van 15 procent boven de belastingvrije drempel van 1.900 euro te behouden.

Ook vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) wil het voordeel behouden. "Het spaarboekje is een belangrijk instrument. Het parlement en de regering bepalen welk beleid gevoerd wordt", benadrukte hij.

Volgens professor fiscaal recht Michel Maus zal de regering in de toekomst toch meer gelijkvormigheid moeten brengen in de roerende inkomsten.

Meest gelezen