GO! wil ook maximumfactuur in secundair onderwijs

Een steeds groter deel van de schoolfacturen blijft onbetaald. Heel wat ouders blijken het moeilijk te hebben om de schoolrekeningen te betalen. Het gemeenschapsonderwijs GO! pleit ervoor om de maximumfactuur uit te breiden naar de eerste graad van het secundair onderwijs.

Alle onderwijsnetten noteren een stijging van het aantal onbetaalde facturen. Zo stond de teller van het gemeenschapsonderwijs vorig jaar op meer dan 9,5 miljoen euro aan onbetaalde facturen, ongeveer 0,5 miljoen euro meer in een jaar tijd. Sommige facturen worden uiteindelijk nog wel betaald, maar een steeds groter deel niet.

"We stellen vast dat de armoede jammer genoeg toeneemt. Dat heeft natuurlijk ook een impact op het kunnen betalen van schoolfacturen", zegt Raymonda Verdyck van het GO! (foto links). "We pleiten ervoor om de maximumfactuur die bestaat in het basisonderwijs, door te trekken, zeker naar de eerste graad van het secundair."

Het Netwerk tegen Armoede klaagt aan dat er op wetgevend vlak weinig initiatieven zijn genomen om kostenbesparend te werken in het secundair. "De vorige legislatuur zou rond kostenbeheersing gewerkt worden. Daar is niets van in huis gekomen. Nu horen we plannen over een maximumfactuur in het secundair. Eigenlijk een beetje laat want we zijn aan het einde van de legislatuur", zegt Frederic Vanhauwaert in "De ochtend" op Radio 1.

"We juichen het idee wel toe, want het verplicht scholen om na te denken over welke kosten aangerekend worden aan ouders, tot hoever dit mag oplopen. Zo kunnen we de facturen meer onder controle houden."

Kinderen geen kind van de rekening maken

In de media zijn op het einde van vorig schooljaar verhalen verschenen van scholen die leerlingen weigerden hun rapport te geven omdat de rekeningen nog niet waren betaald. Minister Smet is toen nog moeten tussenbeide komen en heeft de scholen verplicht de diploma's of rapporten uit te delen.

Ook het GO! vindt dat de kinderen geen slachtoffer mogen worden van het feit dat de ouders krap bij kas zitten. "Er mag geen stigmatisering zijn, het kan ook niet de bedoeling zijn om kinderen uit te sluiten van bepaalde activiteiten. Het is fundamenteel en belangrijk dat een kind aan alles kan deelnemen en dat het niet gestigmatiseerd wordt omdat het thuis wat moeilijker is."

Sommige scholen schakelen incassobureaus in om de rekeningen te innen en als dat niet helpt, wordt een juridische procedure opgestart. Het Netwerk tegen Armoede hoopt deze praktijk snel te kunnen stoppen. "Er zijn goede voorbeelden van scholen die samen met het OCMW of een lokaal overlegplatform onderwijs, afspraken maken met de ouders over de betaling van de facturen. Kan het OCMW bijspringen? Er zijn dus betere voorbeelden dan incassobureaus en gerechtsdeurwaarders inschakelen", aldus Frederic Vanhauwaert .

HOUIN / BSIP

Meest gelezen