"Wie komt voor 6 euro per uur nog uit zijn bed?

Ieder jaar studeren in ons land zo’n 350 dierenartsen af. Maar vijf jaar later heeft een derde daarvan er alweer de brui aan gegeven. Grosso modo zijn daarvoor drie redenen.

De werkuren zijn er daar één van, getuigt een jonge vrouw anoniem aan onze redactie. "Je werkt bijna zeven dagen op zeven en als je gaat slapen weet je nooit op voorhand of je gsm zal rinkelen en je weer je bed uit moet. In ons land hebben we veel dikbilkoeien, van het ras wit-blauw. Wel, 99 procent daarvan moet bevallen met een keizersnede en dat gebeurt meestal ’s nachts. Als je er zo veel moet doen, maakt dat je job zwaar." Ook deze vrouw is intussen gestopt als dierenarts, zij geeft nu les.

Een tweede reden is het loon. Daarover getuigt een andere jonge dierenarts. "Als beginnende zelfstandige verdien je zo’n 2.500 euro bruto. Daar moeten dan nog je kosten vanaf: een auto, verzekeringen, belastingen. Dan hou je zelf nog 1.000 euro over." Dat is inderdaad veel te weinig, zegt Ludo Muls van de Orde van Dierenartsen. "Omgerekend komt dat neer op 5 à 6 euro per uur. Wie komt voor dat bedrag nog uit z’n bed als je 5 of 6 jaar gestudeerd hebt en een universitair diploma op zak hebt?"

En tot slot: er zijn gewoon te veel dierenartsen in ons land en daarom is er dus ook te weinig werk. Zeker in de sector van de kleine huisdieren en bij de paarden is dat het geval. Decaan diergeneeskunde Frank Gasthuys van de Gentse universiteit pleit dan ook voor een ingangsexamen. "In ons land is dat er niet en dat betekent dat heel wat mensen zich geroepen voelen om diergeneeskunde te studeren. Maar stilaan is er dus een verzadiging op de markt."

Een ingangsexamen zou er kunnen toe leiden dat de instroom lager ligt en het aantal dierenartsen dat afstudeert dus ook. In vele andere Europese landen bestaat zo’n examen wel al.

Meest gelezen