Top federale politie misnoegd over besparingen

De top van de federale politie klaagt de besparingen aan. Volgens De Morgen hebben topvrouw Catherine De Bolle en drie directeurs een brief gestuurd naar de minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) en minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). De politie kan haar werk niet meer doen zoals het hoort en dat kan gevaarlijk worden, schrijven ze. De vakbonden bevestigen de noodkreet.

Commissaris-generaal Catherine De Bolle en haar drie directeurs-generaal hebben de projecten opgelijst die door een gebrek aan budget niet konden doorgaan. Daarbij vermelden ze in hun brief ook welke gevolgen dat heeft, zowel vandaag als op langere termijn. De politietop zegt dat ruim honderd investeringen momenteel niet uitgevoerd kunnen worden, en dat brengt de veiligheid soms ronduit in gevaar.

Jan Adam van het ACV geeft het voorbeeld van de defecte politievoertuigen: "Ongeveer 10% van de gepantserde 4x4's die bestemd zijn voor de dagelijkse, beveiligde geldtransporten is nog actief. Alle andere voertuigen zijn buiten gebruik omdat ze in verplicht onderhoud moeten, maar er geen budget voor is voorzien. Ofwel staan ze op non-actief omdat er defecten zijn aan die wagens en de budgetten op dat moment al bevroren waren. Dat is totaal onverantwoord." Hij roept de regering op om hun verantwoordelijkheid te nemen, omdat de besparingen niet enkel de werking van de politie maar ook de veiligheid van het personeel en de burgers in het gedrang brengen. Er vallen zowel budgettaire gaten bij de operationele als de ondersteunende diensten. En op het terrein doen zich erg schrijnende toestanden voor, zoals gebouwen die niet meer beveiligd worden omdat er simpelweg geen geld voor is. Of een gebrek aan helmen en motorpakken voor de motorrijders van de verkeerspolitie, zo vertelt Adam.

De Tijd deed ook een rondvraag bij enkele politiedirecteurs, en dat levert hallucinante verhalen op. "In de gerechtelijke arrondissementen kunnen speurders soms geen computerkabeltje meer aanschaffen. Of toestellen zijn onbruikbaar door een gebrek aan batterijen. Soms moeten speurders zelfs bedelen bij de gevangenis om boterhammen te krijgen voor aangehouden verdachten."

Hopeloze situatie?

Adam zegt ook dat het water hen al langer boven de lippen staat. Sinds 2007 wordt er al bespaard op personeel en werkingskosten. De voorbije 5 jaar werd in totaal al voor 157 miljoen euro investeringen en personeelskosten afgeroomd. Een aanzienlijk bedrag, in verhouding tot de personeelskosten die vorig jaar 876 miljoen euro bedroegen. Hij vreest bovendien dat er niet meteen beterschap op komst is. "Uit goede bron weten we dat door de recente begrotingscontrole de federale politie opnieuw 41 miljoen euro zou moeten besparen." Volgens hem wil de politiek ook niet inzien hoe ernstig het momenteel gesteld is en steekt ze de kop liever in het zand.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) reageert in De Morgen bij monde van haar woordvoerster. "De minister heeft zich altijd ingezet om zoveel mogelijk middelen vrij te maken voor de federale politie, en daar stond ze vaak alleen in. De politie gaat in deze trouwens ook niet vrijuit, want de minister vraagt al een tijdje vergeefs naar een meerjarenplanning. Nu krijgt ze een jaarlijks plan, terwijl de politie veel sneller voorstellen zou moeten doen en prioriteiten stellen."

Criminoloog en veiligheidsspecialist Brice De Ruyver begrijpt zeer goed waarom de politietop de brief schreef, maar noemt de situatie ook uitzichtloos. "Men pleegt al jarenlang roofbouw op het budget van de federale politie. Momenteel gaat er 95 procent van het budget van de gerechtelijke politie op aan personeel. Daardoor is er zelfs geen budget over om de meest essentiële te gaan vervangen, en dat begint zich op een bepaald moment te wreken."

Meest gelezen