Gent vervangt rateltikker voor slechtzienden door auditieve bakens

In Gent is vandaag een proefproject van start gegaan waarbij rateltikkers vervangen worden door auditieve bakens. Die moeten ervoor zorgen dat slechtziende personen veilig kunnen oversteken, zonder dat dit als storend wordt ervaren door de omgeving, melden de Gentse schepenen Filip Watteeuw (Groen), bevoegd voor Mobiliteit, en Resul Tapmaz (SP.A), bevoegd voor Gelijke Kansen.

Een rateltikker is een akoestisch signaal aan voetgangerslichten. Wanneer de rateltikker snel begint te tikken, weten slechtziende personen dat het voetgangerslicht op groen staat. Is het getik traag, dan staat het voetgangerslicht op rood.

"Maar dit systeem is continu actief en dat leidde al geregeld tot klachten van omwonenden over geluidshinder", klinkt het. "De auditieve bakens moeten er voor zorgen dat slechtziende personen veilig kunnen oversteken, zonder dat dit als storend wordt ervaren door de omgeving." In Gent zijn zes van de veertig kruispunten die uitgerust zijn met driekleurige lichten, voorzien van dergelijke rateltikkers.

In overleg met slechtziende personen, de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap, het Agentschap Wegen en Verkeer, de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen en de cel Toegankelijkheid van de Stad Gent wordt nu gestart met een proefproject waarbij rateltikkers vervangen worden door auditieve bakens. De eerste werden dinsdag geactiveerd aan de oversteekplaats op het kruispunt Rooigemlaan - Drongensesteenweg in Gent.

Via een stem en een duidelijk signaal worden slechtzienden naar de overkant begeleid, ze krijgen ook informatie over de straat of de hoek waar ze zich juist bevinden. Elke aanpassing of tijdelijke wijziging aan een kruispunt kan meegegeven worden. Via een gratis te downloaden smartphone-app kunnen de geluidsbakens geactiveerd worden, maar dat kan ook ter plaatse door middel van een drukknop of door een afstandsbediening.

Gedurende drie maanden zullen alle mogelijke combinaties van auditieve informatie uitgetest worden.

Meest gelezen