Wetsontwerp naamgeving ongewijzigd goedgekeurd

In de commissie Justitie van de Senaat is het wetsontwerp over de naamgeving ongewijzigd goedgekeurd. Liberalen, socialisten en groenen stemden met een nipte meerderheid de amendementen van CD&V, CDH en Vlaams Belang weg.

Het wetsontwerp kreeg 9 stemmen voor, van liberalen, socialisten en groenen, en 8 stemmen tegen, van CD&V, CDH, N-VA en Vlaams Belang.

De amendementen van CD&V, CDH en Vlaams Belang werden alle weggestemd. Bij één amendement gebeurde dat zelfs met staking van stemmen - 8 tegen 8 - omdat één van de voorstanders van de wet onoplettend was.

De behandeling van het wetsontwerp in de plenaire zitting van de Senaat is gepland voor na de paasvakantie.

Amendementen

CD&V, CDH en Vlaams Belang hadden vanmiddag amendementen ingediend op het wetsvoorstel. Martine Taelman (Open VLD) riep op om te beslissen om de tekst niet te amenderen zodat deze nog deze legislatuur definitief goedgekeurd kan geraken. Zij kreeg de steun van de socialisten, terwijl Ecolo en MR wilden weten of de Kamer de tekst alsnog zou kunnen behandelen indien de Senaat toch beslist om te evoceren.

Terwijl Taelman erop aandrong om de tekst van de Kamer ongewijzigd goed te keuren, wees Francis Delpérée erop dat de teksten over de meemoeder en over de naamgeving, die nog beiden plenair goedgekeurd moeten worden, niet op elkaar afgestemd zijn. Daarom diende hij enkele amendementen in.

Sabine de Bethune stelde dat CD&V de tekst van de Kamer wil aanpassen zodat de dubbele naam de regel wordt. Als beide ouders het eens zijn, kan enkel de naam van de vader gegeven worden om de traditie verder te kunnen zetten. Bert Anciaux (SP.A) en Philippe Mahoux (PS) traden Taelman bij omdat er deze legislatuur nog een oplossing uit de bus zou komen.

Bart Laeremans (Vlaams Belang) en Karl Vanlouwe (N-VA) verwierpen de vraag om de tekst niet te amenderen. Laeremans vond dat er een ernstig debat moest gevoerd worden, omdat de Senaat als eerste hoorzittingen over het thema gehouden had. Vanlouwe wees erop dat er nog te veel onduidelijkheden en fouten in de tekst zitten. De tekst is "kunst- en vliegwerk", vond hij.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) wees erop dat indien er amendementen zouden worden goedgekeurd, de tekst wellicht niet meer door de Kamer zou geraken. "Dan zouden we het signaal geven dat we deze discriminatie niet willen wegwerken", vond ze.

Meest gelezen