Kritiek op ereteken voor zakenman George Forrest

Er is wat onbegrip over het feit dat koning Filip een eretitel verleent aan de zakenman George Forrest. Die krijgt kritiek omdat hij nauwe banden heeft met het regime in Congo.

George Forrest staat op de lijst van mensen die van de koning een adellijke titel of ereteken krijgen. Hij wordt nu grootofficier in de Kroonorde.

De koepel van ontwikkelingsorganisaties 11.11.11 vindt de keuze voor George Forrest vreemd. Bogdan Vanden Berghe van de organisatie merkt op dat onder meer de Verenigde Naties eerder kritiek hadden op de manier waarop Forrest zaken doet in Congo.

Het optreden van Forrest zou de regio niet ten goede komen en sommige bronnen beweren zelfs dat een deel van de opbrengsten gebruikt worden voor de financiering van de oorlog in Oost-Congo.

Journalist John Vandaele van het blad MO heeft ook zijn twijfels. In woelige tijden blijft het zakenconcern van Forrest overeind in een erg corrupt regime en daardoor blijft de Belgische economische invloed in dat gebied deels bewaard, merkt hij op. Anderzijds heeft hij vragen bij de manier waarop Forrest in een dergelijk regime invloed kan blijven behouden.

Succesvol in Congo

George Forrest is een Belg van Nieuw-Zeelandse afkomst. Hij leidt de Forrest Group, een bedrijf dat in 1922 opgericht werd in Katanga, de zuidelijke mijnprovincie in wat toen Belgisch Congo was. Het bedrijf was eerst actief in logistiek, maar verschoof de activiteiten al snel naar de lucratieve mijnbouw. Onder George Forrest diversifieerde de groep ook naar andere sectoren zoals cement en machinebouw en geografisch ook naar Zuid-Amerika en de Arabische Golfstaten.

Niemand twijfelt aan de neus voor zaken van Forrest, maar door zijn nauwe banden met opeenvolgende regimes in wat eerst Zaïre was en nu Congo, krijgt hij veel kritiek. De VN verdacht hem van het "leegzuigen" van Congo, maar kon die beschuldigingen niet hard maken.

Meest gelezen