"LDD is een roedel waakhonden in het parlement"

"LDD blijft noodzakelijk want wij durven zeggen wat er gezegd moet worden". In "Reyers politiek" gaven partijvoorzitter Jean-Marie Dedecker en Vlaams fractieleider Peter Reekmans aan waarom Lijst Dedecker in het parlement vertegenwoordigd moet blijven. "Waarheid", "leugen" en "gelijk hebben" bleken vooral de begrippen om de ideologie van de partij samen te vatten.

Tijdens deze paasvakantie heeft "Reyers politiek" een gesprek met alle partijvoorzitters over de ideologie van hun partij. Voor LDD wordt partijvoorzitter Jean-Marie Dedecker vergezeld door Peter Reekmans, fractieleider in het Vlaams Parlement en burgemeester van Glabbeek.

"Ik moest Peter van stal halen"

In "Reyers politiek" wordt elke partijvoorzitter gevraagd om een partijgenoot van het andere geslacht mee te brengen naar de studio, maar dat was bij LDD en Jean-Marie Dedecker niet het geval.

"Ik heb te elfder ure Peter Reekmans moeten oproepen", aldus Dedecker. "De dame die ik zou meebrengen, heeft gisteren namelijk een negatieve diagnose gekregen over haar baby. En ik denk dat iedere moeder die dat te horen krijgt, niet in staat is om de volgende dag deel te nemen aan een debat".

Terug naar de essentie van het liberalisme?

LDD staat voor "Lijst Dedecker" en is dus eigenlijk onlosmakelijk verbonden met de persoon van Dedecker. Hijzelf kiest voor het etiket "libertairen". "Wij hebben nog geprobeerd om de naam van onze partij te veranderen naar "Libertair, Direct en Democratisch", maar dat is eigenlijk nooit aanvaard geweest", aldus Dedecker.

"Wij kiezen voor het etiket "libertairen" omdat het gaat om het zelfbeschikkingsrecht", gaat Dedecker voort. "Het gaat om het recht van elk individu om zich in volle vrijheid te ontwikkelen en om de vruchten van zijn eigen arbeid te dragen".

"Wij hebben ons als libertairen gedistantieerd van de liberalen omdat de liberalen, Open VLD, te zeer is opgeschoven naar links", vult Reekmans aan. "Zij hebben de burgermanifesten van Verhofstadt eigenlijk zelf verloochend. Wij gaan terug naar de essentie van het liberalisme".

Op de ideologische taart positioneert Dedecker zijn partij resoluut aan de rechterkant, in de spie van de liberalen. "De breuklijn tussen links en rechts klopt nog steeds", stelt Dedecker. "Maar onze partij is eigenlijk niet te vatten voor één gat. Op het vlak van de ethische kwesties ben ik zeer progressief, maar als het gaat om de economische kwesties zit ik zonder twijfel in het rechtse vak". 

"Een zuiverende functie in het parlement"

"Liever gehaat om mijn waarheid dan geliefd om mijn leugen". Dedecker en Reekmans kiezen resoluut voor een citaat van de Belgische roman- en theaterauteur Herman Teirlinck. "Je moet de mensen nog recht in de ogen durven kijken voor de verkiezingen maar ook er na", licht Reekmans toe. "Je moet wat je belooft ook nakomen".

Volgens Reekmans blijft een partij zoals LDD noodzakelijk in het Belgische politieke bestel. "Laat LDD weg en niemand durft meer te zeggen wat er gezegd moet worden. De wapens die je als politicus hebt, zijn je idealen en de vertegenwoordiging van je kiezers. Wij proberen in de Wetstraat te verwoorden wat in de Dorpsstraat leeft. Sommigen noemen dat populisme, ik noem dat het buikgevoel van Jean-Marie en LDD".

Volgens Dedecker is het parlement een particratie geworden. "Wie in het parlement zit voor een grote partij gehoorzaamt en heeft niets meer te zeggen", meent Dedecker. "Doet hij dat niet dan is hij de volgende keer niet meer verkiesbaar. Wij hebben een zuiverende functie in het parlement, wij zijn de waakhond. Daarom blijf ik voortdoen".

"Partijen zijn in feite parkeerwachters van de verzuiling", vervolgt Dedecker. "Wetten worden enkel gestemd in functie van de zuil die de partij verdedigt". Dedecker ontkent wel dat hij een negatieve visie heeft op politiek. "Dit is de enige juiste visie. Ik zie wat er gebeurd is en ik klaag dit aan. Maar wie de waarheid spreekt, wordt vaak een outcast".

"Je ne regrette rien"

Volgens sommige wetstraatwatchers kan LDD heel wat degelijk parlementiar werk op haar palmares schrijven. Uit cijfers van de website Zewerkenvoorjou.be en de Universiteit Antwerpen bleek Peter Reekmans deze legislatuur immers nog het actiefste lid van het Vlaams Parlement.

"Maar het duurt vaak heel lang voor je iets kan veranderen met parlementair werk", reageert Reekemans. "Als je met passie aan politiek wil doen met een echte "parler-vrai", dan staan de pek en de veren vaak klaar". 

De onderzoeksdaden van LDD lopen echter niet altijd goed af. De zaak rond de verkoop van het gerechtsgebouw in Veurne, waarbij Dedecker een privédetective inschakelde om de betrokkenheid van Karel De Gucht te onderzoeken, keerde immers als een boemerang terug. 

"Het is niet omdat iets je zuur opbreekt, dat je de waarheid niet spreekt", stelt Dedecker. "Ik zou deze zaak niet in een vergeetput willen gooien. Er is een groot verschil tussen gelijk krijgen en gelijk hebben. Volgens mij heeft justitie de zaak nooit onderzocht". 

"Je ne regrette rien", besluit Dedecker. "Dat is ook een deel van de libertaire levenshouding. Je moet je verantwoordelijkheid nemen. Als je een misstap maakt moet je ook daar de gevolgen van dragen. Iets bewijzen in dit land is trouwens niet eenvoudig, want politici hebben de macht om de wetten aan te passen in hun eigen voordeel. Dat is een heel zware beschuldiging".  

De haat-liefdeverhouding van Dedecker

Dedecker heeft na de woelige politieke wateren waarin hij al zwom - denk bijvoorbeeld ook aan zijn vertrek bij de N-VA - naar eigen zeggen nog altijd zin in de politiek.

"Al heb ik wel een haat-liefdeverhoduing met de politiek", aldus Dedecker. "Ik kom uit de sport, daar wordt gestreden met open vizier, in de politiek begint de strijd pas als je je rug hebt gedraaid."

"Dat klinkt misschien negatief maar toch wil ik nog elke ochtend de wereld verbeteren. Durven vooruitgaan is ook libertair", gaat Dedecker verder. "En de mensen die dat willen doen moet je belonen, al is dat nu niet zo."

Een kleine partij met een buikgevoel

"Ik weet wat er leeft in de samenleving", meent Dedecker. "Ik heb de liberale partij verlaten, omdat ze niet meer liberaal waren. En ik had het buikgevoel dat er een andere stroming in de maatschappij aanwezig was. Ik heb op die stroming met succes kunnen surfen, tot de opkomst van de N-VA".

"Je zit vandaag in een tsunami van de N-VA", zegt Reekmans. "En het is belangrijk dat we niet verdrinken. Wij hebben een heel kleine partij, maar dat maakt ze net slagvaardig. We hopen minimum 1 zetel over te houden in het parlement. We leggen de lat misschien wel laag, maar dat is essentieel om te overleven."

"Ik geef nooit op", stelt Dedecker. "We hebben nog reserves tot 2018, dus we komen sowieso terug", klinkt het. "Winnaars zijn verliezers die nooit opgeven".

Meest gelezen