Helft Vlamingen heeft geen natuur bij de deur

3 miljoen Vlamingen vinden geen natuur op wandelafstand van hun woning. Dat blijkt uit een onderzoek van Natuurpunt. Vooral inwoners van Gent en Roeselare moeten het zonder al te veel groen stellen. Limburgers zijn dan weer het best bedeeld.
Bloeiende boshyacinten in een bos in de buurt van Halle.

"Natuur op wandelafstand, het is een kwestie van maatschappelijk belang", meldt het rapport van Natuurpunt. "Uit onderzoek blijkt dat het een gunstige invloed heeft op onze mentale en fysieke gezondheid." Om effectief gebruikt te worden moet die natuur minstens 30 ha groot zijn, goed bereikbaar zijn en binnen een straal van 1,6 km van de woonst liggen. Voor 3 miljoen Vlamingen blijken die voorwaarden niet vervuld.

De verschillen tussen de provincies zijn erg groot. 66 procent van de Limburgers heeft wel toegang tot natuur op wandelafstand. Ook de provincie Antwerpen doet het relatief goed. 62 procent van de inwoners kan er op wandel in een natuurgebied bij de deur. Vlaams-Brabant zit pal op het Vlaams gemiddelde, maar Oost- en West-Vlaanderen scoren erg slecht (respectievelijk 30 procent en 24 procent).

Het is op zich dan ook niet verwonderlijk dat de best scorende centrumsteden zich in Limburg en Antwerpen bevinden. Genk doet het veruit het best. 100 procent van de Genkenaars heeft toegang tot natuur op wandelafstand. In Antwerpen is dat 69 procent en ook Mechelen (63 procent), Hasselt (59 procent) en opvallend genoeg Oostende (60 procent) scoren niet slecht.

Gentenaars en Roeselarenaars zijn de kneusjes van het onderzoek. Van alle 250.000 Gentenaars heeft slechts 7 procent toegang tot natuur op wandelafstand. In de West-Vlaamse centrumstad Roeselare is dat 0 procent. Geen enkele van de bijna 60.000 inwoners van de Rodenbachstad heeft toegang tot een bos van minstens 30 hectare op wandelafstand van zijn woning. Al is het wel nipt, het Sterrebos in deelgemeente Rumbeke is 27 hectare groot.

Natuurpunt vraagt de Vlaamse regering dan ook om snel werk te maken van meer groen. Uit een recente studie van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) blijkt dat 10 procent meer groen in de woonomgeving overeenkomt met een besparing van 214 euro per inwoner voor de sociale zekerheid. De natuurvereniging vraagt dan ook dat Vlaanderen de al bestaande groennormen decretaal verankert.

Meest gelezen