6 op de 10 automobilisten denken dat ritsen altijd en overal geldt

Zes op de tien automobilisten denken ten onrechte dat ritsen altijd en overal geldt. Dat blijkt uit een internettest van de mobiliteitsclub VAB, die 604 bestuurders aflegden. De test bevatte verschillende verkeerssituaties waarbij een automobilist telkens verplicht is om in te voegen.

Zestig procent van de bestuurders negeert, door uit te gaan van overal en altijd ritsen, de voorrangsregels die in specifieke situaties blijven gelden. De ritsregel is enkel van toepassing bij sterk vertraagd verkeer, zoals een file, of bij een wegversmalling, bijvoorbeeld bij wegenwerken of door een verkeersongeval.

"Maar sommigen denken dat ritsen ook geldt voor wie van een oprit de snelweg wil oprijden, maar dat is niet het geval", zegt Maarten Matienko van VAB. VAB beklemtoont nog eens dat het bij correct ritsen belangrijk is om zo lang mogelijk door te rijden op de rijstrook die gaat wegvallen."

Even opfrissen: wanneer moeten we ritsen?

VAB vindt het dan ook belangrijk om nog eens duidelijk uit te leggen wanneer we moeten ritsen:

  • In de eerste plaats is de ritsregel enkel wettelijk van toepassing bij sterk vertraagd verkeer, zoals een file.
     
  • Daarnaast rits je enkel in situaties bij een wegversmalling, bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden, een verkeersongeval of waar een rijstrook ophoudt te bestaan. Beurtelings ritsen moet in deze gevallen altijd, zelfs wanneer er geen verkeersbord staat dat dit aangeeft.
     
  • De grote uitzonderingen zijn de opritten en verkeerswisselaars. Opritten moet je beschouwen als een kruispunt en daar geldt het ritsen niet. Je moet voorrang verlenen aan automobilisten die al op de snelweg rijden. Ook bij verkeerswisselaars waar snelwegen mekaar kruisen is het ritsen niet van toepassing. Dit wordt ook duidelijk door het verkeersbord met de omgekeerde driehoek. Als je rijdt op een rijstrook die aansluit op een andere snelweg, kom je dit bord tegen en is het dus duidelijk dat de bestuurders op andere rijbaan voorrang hebben. Uiteraard is het uit hoffelijkheid en naar een betere doorstroming toe ook aan te raden om hier te ritsen, maar op deze plaatsen is het niet wettelijk verplicht.

En hoe doen we dat ook alweer?

  • Rij zo lang mogelijk door op de rijstrook die gaat wegvallen.
     
  • Pas je snelheid aan aan de snelheid van de voertuigen op de aanliggende strook: ritsen geldt immers enkel bij sterk vertraagd verkeer.
     
  • Elk voertuig op de aanliggende strook moet vrijwillig ruimte maken om beurtelings een voertuig te laten invoegen.
     
  • Voeg iets voor de versmalling zonder afremmen in de ontstane ruimte in en gebruik je richtingaanwijzers.
     
  • Bij het ritsen langs twee kanten moet eerst de meest rechtse rijstrook invoegen, dan de meest linkse, dan pas de centrale strook.

Meest gelezen