""Honderd jaar eenzaamheid" is een droom waaruit je niet wil ontwaken"

Hoewel de pas overleden Colombiaanse auteur Gabriel García Márquez in zijn leven meerdere klassiekers heeft bijeen gepend, is het toch vooral zijn roman "Honderd jaar eenzaamheid" die het leven en de carrière van de Vlaamse schrijver Saskia De Coster heeft beïnvloed. Dat heeft ze gezegd in "Vandaag" op Radio 1.

"Ik las "Honderd jaar eenzaamheid" voor het eerst toen ik 16 was", vertelde De Coster. "Het boek was voor mij een openbaring. Het had het effect van een elektrocutie. Door Marquez wou ik zelf gaan schrijven."

"Het verhaal is erg herkenbaar. Een hele familie wordt neergezet, inclusief vetes, vervelende kolonels, kwaaie schoonmoeders en eeuwige maagden. Vissen zwemmen door ramen heen, doden kunnen niet sterven. Vaak wordt het magisch realisme genoemd, maar eigenlijk maakte dit voor García Márquez deel uit van Latijns-Amerika."

"Zijn vertelkunst moet het hebben van overdrijving. Daarmee zwengelt hij verhalen tot een heel universum aan waaruit ik niet meer weg wil. Toen ik destijds aan het einde van "Honderd jaar eenzaamheid" toe was, sloeg een soort angst toe. Dit mocht niet gedaan zijn. Het is een soort van droom waaruit je niet wil ontwaken."

Meest gelezen