"Van plan om nog jaren een normaal en actief leven te leiden"

"Eens ik hersteld ben, ga ik me niet meer opsluiten." Jean-Luc Dehaene (CD&V) is ondanks de pancreaskanker waar hij aan lijdt, nog steeds strijdvaardig. De ex-premier keert na de komende verkiezingen na de binnenlandse nu ook de Europese politiek de rug toe. Maar hij is niet van plan om zich te verstoppen: "Ik ben van plan om nog jaren een normaal en actief leven te leiden", klinkt het in enkele weekendkranten waarin hij terugblikt op zijn politieke carrière.

Op de diagnose van pancreaskanker reageerde de oud-minister naar eigen zeggen op een koele manier. "Het ging om een beginnend gezwel, zonder uitzaaiingen", zegt hij in De Standaard Magazine. De pancreas werd met succes verwijderd en nu volgt er een preventieve chemo.

"Ik ken mijn kansen", gaat hij voort in Het Laatste Nieuws. "Ik weet dat ik discipline in acht zal moeten nemen. Nu moet ik nog even recupereren. Eens ik hersteld ben, ga ik me niet meer opsluiten."

"Voortaan ben ik een getuige uit het verleden"

Er komt een nieuw leven aan voor Dehaene. Een leven waarin hij tijd zal maken voor reizen, lezen, wandelen, fotograferen en voetbal kijken. Eind mei, na de komende verkiezingen, neemt hij immers afscheid van de plek waar hij jaren vertoefde. "In 1999 stopte ik met de nationale politiek, nu zet ik een punt achter mijn Europese loopbaan", klinkt het in De Standaard. "Voortaan ben ik slechts een getuige uit het verleden."

Dat hij niet meer actief zal zijn binnen de politiek wil echter niet zeggen dat hij niets meer zal doen. "Ik zal mij vanaf nu afzijdig houden", zegt hij in Het Laatste Nieuws. "Ik wil niet gaan schoonmoederen, maar als men in Europa nog iemand met ervaring zoekt om zich over een dossier te buigen of een werkgroep voor te zitten: graag." Bovendien neemt hij binnenkort ook zijn functie binnen de Europese voetbalbond opnieuw op. Waarom hij niet gewoon rustig op de tribune bij Club Brugge gaat zitten? "Omdat ik dan geen vip-tickets meer krijg voor de Champions League", grapt hij.

"In louter menselijke contacten zet ik soms moeilijk de juiste stap"

De interviews in de weekendkranten zijn dus vooral afscheidsinterviews van de politicus Dehaene. "Ik heb tijdens mijn carrière mensen op de tenen getrapt, op de schenen geschopt en zelfs beledigd", zegt hij. "Dat hoort erbij als je als politicus doet wat je denkt te moeten doen voor het algemeen belang."

In Het Laatste Nieuws lijst hij ook zijn grootste verdienste, jammerlijkste mislukking en zwaarste ontgoocheling op. Als verdienste kiest Dehaene voor iets waar hij naar eigen zeggen samen met Wilfried Martens voor verantwoordelijk is. "Door ons was er tussen 1981 en 1999 opnieuw stabiliteit en continuïteit na het malgoverno van de jaren 70."

De zaak-Dutroux is voor hem zijn jammerlijkste mislukking. "Het pre-revolutionair klimaat en de volkswoede had ik niet zien aankomen", klinkt het. "Het stelde scherp op mijn gebrek aan empathie", gaat hij voort in De Tijd. "Tijdens onderhandelingen ben ik daar sterk in, maar in louter menselijke contacten zet ik soms moeilijk de juiste stap."

Zijn zwaarste ontgoocheling is de dioxinecrisis. "Ik ben daar gevloerd door de perceptie waar ik volslagen machteloos tegenover stond. In werkelijkheid was het gevaar voor de volksgezondheid nul."

"Volgende regering moet besparen, zonder verwijl"

De oud-minister laat in de kranten ook zijn licht schijnen op wat er moet gebeuren na 25 mei. "Je zal mij niet horen zeggen dat de regering-Di Rupo geen goed werk geleverd heeft om de zaken op orde te krijgen", klinkt het in De Tijd. "Maar gezien het korte tijdsperspectief heeft ze in hoofdzaak een kaasschaafpolitiek gevoerd. Er zijn onvoldoende ingrijpende beslissingen genomen die een effect hebben op de lange termijn."

Die lange termijn is iets waar de komende regering werk van moet maken, vindt hij. "We moeten vermijden dat er na de verkiezingen opnieuw een staatshervorming komt. Dat heeft geen zin aangezien de vorige nog operationeel moet gemaakt worden", klinkt het.

"België moet zijn begrotingstekort wegwerken op het ritme dat Europa oplegt", gaat hij voort in Het Laatste Nieuws. "Besparen, zonder verwijl. En niet opnieuw door met de kaasschaaf overal een laagje af te scheuren, maar wel door structurele maatregelen te nemen." Zo vindt hij dat de loonkloof met de buurlanden dicht moet en de fiscaliteit herbekeken wordt. Bovendien moet het pensioensysteem en de ziekteverzekering aangepast worden aan 2014.

"Bedrijfsleven praat over politiek zoals supporters over voetbal"

Dehaene liet ten slotte nog twee opmerkelijke uitspraken optekenen. Volgens hem praat het bedrijfsleven over politiek als een supporter over voetbal. "Niet in dezelfde platte bewoordingen, maar wel in de essentie van de simplismen en met een voor mij verbazende openheid voor oneliners", zegt hij in De Tijd.

Daarnaast wil hij een uitspraak die Bart De Wever (N-VA) onlangs deed weerleggen. "De Wever zei onlangs dat eerste minister worden het ergste is wat je kan overkomen in België. Dat is onjuist en ik spreek uit ervaring", klinkt het. "Weet je wat het ergste is? Je partij naar 30 procent van de stemmen leiden en er niets mee doen."

Meest gelezen