Was Iraanse VN-ambassadeur betrokken bij gijzeling?

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een wet ondertekend die de nieuwe Iraanse VN-ambassadeur Hamid Abutalebi de toegang tot de Verenigde Staten ontzegt. Washington beticht hem ervan een van de studenten geweest te zijn die in 1979 de Amerikaanse ambassade in Teheran bestormden en een 50-tal Amerikanen meer dan een jaar lang gegijzeld hielden.

De wet bepaalt dat VN-afgevaardigden de toegang kan geweigerd worden als ze aan terreurdaden tegen de Verenigde Staten hebben deelgenomen en een veiligheidsrisico kunnen betekenen. Het Congres had de wet vorige week al met het oog op Abutalebi aangenomen, waarop het Witte Huis Iran liet weten de keuze van de ambassadeur niet te aanvaarden. Er zou ook geen visum aan Abutalebi uitgereikt worden.

Teheran noemt de beslissing een schending van de rechten van soevereine staten en dient een klacht in bij de Verenigde Naties. Hamid Abutalebi zelf zegt dat hij alleen voor de studenten heeft onderhandeld en vertaald.

De gijzelingscrisis van 1979, vlak nadat de dictatuur van de sjah was omvergeworpen, was een uiting van het Iraanse ongenoegen over de Amerikaanse inmenging in de Iraanse politiek in de jaren 50, 60 en 70. De actie werd gesteund door het kersverse regime van de ayatollahs in Teheran en duurde zo'n 14 maanden. Tijdens de crisis hielden Iraanse studenten tientallen Amerikanen gegijzeld op de Amerikaanse ambassade.

De Amerikanen ondernamen een militaire operatie om de gijzelaars te ontzetten, maar die mislukte jammerlijk. Die mislukking zou de belangrijkste oorzaak vormen voor de verkiezingsnederlaag van toenmalig president Jimmy Carter.

1979 AP

Meest gelezen