Vlaamse regering verlaagt energiekosten industrie met 60 miljoen euro

De Vlaamse regering heeft beslist de Vlaamse industrie competitiever te maken door de energiekosten verder te verlagen, door steun voor een deel van de CO2-kosten in de elektriciteitsprijzen. In totaal gaat het om een steunbedrag van ongeveer 60 miljoen euro voor het verbruik van 2013, zo maakten de kabinetten van Vlaams minister-president Kris Peeters en minister van Leefmilieu Joke Schauvliege bekend.

"Dankzij deze maatregel kunnen Vlaamse bedrijven die veel elektriciteit verbruiken, concurreren met het buitenland. We verminderen de elektriciteitsfactuur voor ongeveer 200 ondernemingen die 34.000 personen direct tewerkstellen", aldus Kris Peeters. "Het moet hen aansporen om niet uit te wijken naar landen met een laks klimaatbeleid", aldus Joke Schauvliege.

In juni 2013 keurde de Vlaamse regering al steun goed op de prijzen van de emissierechten van het jaar waarvoor steun wordt gevraagd. Nu is beslist om met de termijnkoersen van die rechten van het jaar voordien te werken, zoals voorzien in de formule van de Europese Richtsnoeren. Dat heeft als gevolg dat de steun voor het eerste jaar stijgt van 34 miljoen euro tot 60 miljoen euro.

De kosten voor het halen van de CO2-doelstellingen worden verrekend in de elektriciteitsfactuur van de bedrijven. Op die manier draaien zij mee op voor de financiële last van de aankoop van de emissierechten. Die indirecte CO2-kosten verhogen de kans op delokalisatie van bepaalde bedrijven. Die bedrijven verhuizen dan soms naar regio's zonder uitstootbeperkingen. Dat wordt omschreven als "indirecte carbon leakage" of het "weglekrisico".

De steun geldt enkel voor ondernemingen die activiteiten uitvoeren die bepaald werden door de Europese Commissie. Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijven die actief zijn in de productie van koper, aluminium of in de vervaardiging van papier, karton en kunststoffen.

Meest gelezen