Vijf jaar relatieve communautaire rust, vloek of zegen?

Het lijkt er niet op dat de volgende federale regering een nieuwe staatshervorming op poten zal (kunnen) zetten. Het kernkabinet heeft gisteravond dan wel een lijst goedgekeurd van artikelen van de grondwet die in aanmerking komen voor herziening, maar artikel 195 staat daarop niet vermeld. Het is precies dat artikel dat een nieuwe staatshervorming mogelijk zou kunnen maken.

De herziening van de rol van de koning, een van de thema’s waar verscheidene partijen het al lang over eens zijn maar waar nooit een aanvang mee wordt genomen, behoort er ook nu niet toe. De afschaffing van de stemplicht, een stokpaardje van de Vlaamse liberalen, evenmin.

De lijst van de grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar worden, moet nog worden goedgekeurd in het parlement. Van zodra dat gebeurd is wordt het parlement ontbonden.

 

Al bij al zal of zou dus maar een heel beperkte reorganisatie van de staat mogelijk zijn, welke coalitie het land ook zal regeren.

Wat denkt u, is dat een goede zaak? Moet eerst de zesde staatshervorming worden uitgevoerd en hebben we daarna nood aan een hele tijd communautaire rust? Of gelooft u dat ook de zesde staatshervorming nog niet voldoende of al te onvolmaakt is en dat er dringend moet worden bijgestuurd?

Uw beschaafd geformuleerde en onderbouwde mening is welkom.

Meest gelezen