"Als N-VA kan kiezen zal het Vlaams met CD&V in coalitie gaan"

Als de N-VA de grootste partij wordt in Vlaanderen, wil het met CD&V in een coalitie treden. Dat heeft Geert Bourgeois (N-VA) deze avond gezegd in "Terzake". Daar gaf hij meer uitleg over de strategie van de N-VA wat betreft het minister-presidentschap. "Ik hoop dat de campagne het meest over visie en inhoud gaat", aldus Bourgeois.

Eerder vandaag waren er verschillende relletjes tussen CD&V en N-VA over dat minister-presidentschap. Zo vond Kris Peeters (CD&V) dat N-VA geen minister-president kon aanleveren omdat ze te weinig kennis hadden over de zesde staatshervorming. N-VA vond dan weer dat de grootste partij op 25 mei een minister-president mag aanleveren.

Bovendien werd er ook op de man gespeeld: Bruno Tobback (SP.A) vond het onrespectvol van N-VA dat zij Liesbeth Homans naar voren zou schuiven als kandidaat-minister-president. Volgens Tobback is Homans slechts een tweederangskandidate.

Bourgeois zei in Terzake dat Homans geen officiële kandidaat is, maar dat ze zich - zijns inziens terecht - heeft geprofileerd tegen Kris Peeters. Die gaf eerder al te kennen dat hij de kandidaat is voor CD&V om zichzelf op te volgen. N-VA heeft nog geen kandidaat.

Volgens Bourgeois heeft CD&V er geen voordeel bij dat zij hun kandidaat al bekendgemaakt hebben. "Burgers zijn niet geïnteresseerd in de ambities van politici, maar de meeste mensen willen weten welk programma uitgevoerd zal worden."

"De fundamentele keuze is dan ook niet wie met wie zal besturen, maar hoe de regering moet omgaan met de budgettaire aderlating die veroorzaakt wordt door de zesde staatshervorming", aldus Bourgeois. "Er zullen hoe dan ook keuzes moeten gemaakt worden. Dan is de vraag met welke partij wij onze keuzes het best kunnen maken, en wij denken dat we dat best kunnen doen met CD&V."

"Zonde van artikel 195"

Verder ging het ook nog even over het artikel 195 van de Grondwet, dat niet is opgenomen in de lijst van grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar worden verklaard. "De Franstalige partijen waren voorstander om dit artikel niet op te nemen, maar CD&V niet. Het verbaast mij dat ze dit hebben laten gebeuren", zei Bourgeois daarover. Ondanks dat dit ervoor zorgt dat een staatshervorming de komende vijf jaar niet kan uitgevoerd worden, wil N-VA toch in de federale meerderheid zitten. "Wij gaan voor een sociaal-economische herstelregering. er zal sowieso een lijdensweg zijn om beslissingen door te voeren, maar dat belet niet dat als wij de grootste zijn, wij onze verantwoordelijkheid zullen opnemen."

Bourgeois concludeert dat er best eerst een Vlaamse regering mét N-VA wordt gevormd, om nadien vanuit een sterke positie federaal te onderhandelen.

Meest gelezen