"Ik noem mezelf altijd een geluksvogel"

Vlaams parlementslid Mieke Vogels (Groen) is geen kandidaat meer op 25 mei, wat betekent dat ze een punt zet achter de politiek. In "De ochtend" op Radio 1 blikt ze terug op haar rijkgevulde politieke carrière.

Mieke Vogels werd in 1985 Kamerlid voor wat toen nog Agalev heette. "Ik had nooit gedacht dat ik 30 jaar later op pensioen zou gaan als politicus", zegt ze. Vogels was niet alleen Kamerlid, ze was onder meer ook lid van het Vlaams Parlement, gemeenteraadslid in Antwerpen, schepen in Antwerpen, Vlaams minister en partijvoorzitter. Ze vindt zichzelf een geluksvogel.

"Ik ben heel graag schepen geweest omdat dit het directste en het dichtst bij de mensen is", vindt ze. Haar schepenambt in Antwerpen omschrijft ze als "onwaarschijnlijk intensief". Als schepen van Leefmilieu voerde ze de gescheiden huisvuilophaling in, al geeft ze toe dat dit bij veel Antwerpenaren niet altijd even goed werd onthaald. Dat ze "Mie Vuilbak" werd genoemd, kan ze wel hebben. "De Antwerpenaar heeft het hart op de tong", zegt ze.

Vogels is ook graag minister en fractieleider geweest. Haar grootste realisatie als Vlaams minister van Welzijn noemt ze de keuze die voor mensen met een handicap heeft mogelijk gemaakt om te gaan voor een persoonlijk assistentiebudget waarmee ze zelf hun eigen zorg kunnen organiseren.

De groenen hebben een lange weg afgelegd sinds de jaren 80. "De ecologisten zijn vaste waarden in de politiek", zegt Vogels. Als "éminence grise" beschouwt ze Agalev en Groen als haar kind. "Je bent er nooit boos op, maar soms heb je wel eens opmerkingen." Zo vindt ze dat Groen wel "meer buiten de lijntjes" zou mogen kleuren, al beseft ze dat zoiets een kwestie van stijl is.

Het einde van haar politieke carrière betekent geenszins dat Mieke Vogels zich nu terugtrekt uit het openbare leven. "Ik denk dat ik terugga naar het middenveld. Het werk is niet af. Ik droom er van en grote gebruikersvakbond op te richten in de welzijns- en gezondheidssector", zegt ze. "Ik zie dat in de zorg-, de welzijns- en de gezondheidssector patiënten en gebruikers ondervertegenwoordigd zijn in de structuren van de beheersorganen." Vogels wil naar eigen zeggen mee helpen bouwen aan een "vraaggestructructureerd beleid".

Meest gelezen