Kunstmatige riffen in de Noordzee succes voor biodiversiteit

De kunstmatige riffen die in augustus 2013 bij de windmolenparken in de Noordzee werden aangelegd, blijken zeer gunstig te zijn voor de biodiversiteit. Na 8 maanden hebben onderzoekers er al tientallen verschillende soorten vis en schaaldieren gevonden.

Met de riffen wil minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte (SP.A) een offensief beleid voeren voor de biodiversiteit in de Noordzee. De frames werden geplaatst bij de windmolenparken Belwind en C-Power, waardoor de minister een positief neveneffect hoopt te creëren bij een natuurvreemd object. Het is er rustig waardoor heel wat vissoorten en andere zeeorganismen er goed gedijen. De rifballen moeten dit nog versterken.

En met succes, want op videobeelden zagen het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en partners, zoals de Universiteit Gent, al veel leven. De constructie was al flink begroeid met zeeanemonen, zeeappels, zakpijpen en poliepen.

"Onmiddellijk bleek dat er heel wat zeesterren aanwezig waren. Ook verschillende krabben, en zelfs een noordzeekreeft", zegt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee. Als er meer vis in de Noordzee zit, is het mogelijk dat ook de zeehondenpopulatie aangroeit.

"De constructie is zeker een verrijking, want je trekt toch andere organismen aan dan op bijvoorbeeld een zandbodem. Dit opent perspectieven voor het verhogen van biodiversiteit bij het ontwikkelen van kunstmatige eilanden, kustverdedigingsstructuren en andere toepassingen van harde materialen op zee", aldus Seys.

"Deze eerste beelden bevestigen mijn overtuiging dat we ruimte op zee meervoudig kunnen gebruiken", aldus Vande Lanotte, die ook nadenkt over grindbedden op plaatsen waar in de toekomst kabels zullen geïnstalleerd worden.

De resultaten zullen verder opgevolgd worden, onder meer met een meetboei die ook metingen zal uitvoeren van temperatuur, zuurstof, stromingen, maar ook activiteiten zal waarnemen van vogels en vissen met een zendertje. Er komt ook een camera in vogelperspectief om te zien of de omgeving van de riffen meer vogels aantrekt.

Meest gelezen