Premier Di Rupo haalt uit naar N-VA in debat over grondwetsherziening

Tijdens de bespreking van de lijst met grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar worden verklaard, heeft premier Elio Di Rupo in de Kamer stevig uitgehaald naar N-VA. Hij verweet de partij de Vlamingen te bedriegen door elk debat te reduceren tot een discussie tussen twee homogene gemeenschappen.

"Jullie manier van denken dateert uit de middeleeuwen", aldus Di Rupo, volgens wie de resultaten van N-VA op het vlak van staatshervorming niet meer zijn dan een "wit blad".

De bevoegde Kamercommissie heeft vanmorgen de discussie aangevat over de lijst van de regering met grondwetsartikelen die tijdens de volgende legislatuur kunnen worden gewijzigd. De regering herneemt de lijst uit 2010 min de artikelen die deze legislatuur werden besproken of gewijzigd. "Gezien de staatshervorming die deze legislatuur werd gestemd, de uitvoering die nu moet volgen en de socio-economische uitdagingen, heeft de regering het niet nodig geacht bijkomende grondwettelijke werven te openen", legde de premier uit.

Ben Weyts (N-VA) voerde aan dat verschillende Vlaamse partijen "forse standpunten" hebben ingenomen en noemde het pijnlijk te moeten vaststellen "dat de Vlaamse partijen zich moeten neervleien aan de voeten van de Franstalige partijen". Hij ziet in de lijst de bevestiging dat men "het beleid van deze Franstalige belastingregering wil voortzetten en het pad wil effenen voor een regering Di Rupo II".

"Dit is het toppunt", reageerde de premier. "Deze legislatuur was er een uitgebreide lijst. Uw slogan in 2010 was 'Durven veranderen'. U had een mandaat na de verkiezingen. Maar wat heeft u er mee gedaan? Rien, niks, nada", luidde het. Di Rupo voerde daarbij aan dat deze regeerperiode 47 wijzigingen aan de Grondwet werden aangebracht - meer dan tijdens de voorgaande staatshervormingen. Er waren voor 1.130 bladzijden institutionele hervormingen, aldus de premier. "Wat is uw balans? Eén wit blad."

"Uitvoering zesde staatshervorming zal hele legislatuur duren"

Voor N-VA-senator Karl Vanlouwe is het van belang dat in de "beperkte lijst" van de regering de artikelen over de monarchie en artikel 195 ontbreken. Hij nam vooral CD&V onder vuur. In februari kondigde Vlaams minister-president Kris Peeters nog aan dat het partijbestuur beslist had om artikel 195 voor herziening vatbaar te verklaren om zo alles bespreekbaar te stellen en onlangs zei minister van Financiën Koen Geens nog in de Zevende Dag dat het wenselijk is om artikel 195 aan te duiden, aldus Vanlouwe.

Bart Laeremans (Vlaams Belang) stelde dat België Vlaanderen geen grotere autonomie wil gunnen. De zesde staatshervorming heeft België enkel nog versterkt, aldus Laeremans. Hij herhaalde zijn pleidooi voor een onafhankelijk Vlaanderen.

Vanuit de meerderheid benadrukten verschillende senatoren dat de zesde staatshervorming zo omvangrijk is dat de volle 5 jaar van de volgende legislatuur nodig zullen zijn om deze uit te voeren.

Bert Anciaux (SP.A) erkende dat hij licht ontgoocheld was over de lijst van de regering, die een compromis is tussen 6 partijen. Zo vond hij dat de grondwet best aangepast kon worden aan de ceremoniële functie van de monarchie. "Alles op zijn tijd", reageerde Philippe Moureaux (PS). "Bepaalde partijen staan vandaag vijandig tegenover België en de monarchie. Het debat zou momenteel gevaarlijk zijn en de doos van Pandora openen", waarschuwde hij.

Meest gelezen