Grondwettelijk Hof hakt vandaag Arco-knoop door

Straks na de middag zal het Grondwettelijk Hof beslissen of de overheidsgaranties voor de coöperanten van Arco een discriminatie betekenen tegenover de andere aandeelhouders van de gefaalde restbank Dexia. Dat heeft politiek verstrekkende gevolgen.

Bij de ondergang van Dexia eind 2011 had de federale regering -toen nog onder premier Yves Leterme- beslist dat de overheid garant zou staan voor de inleg van de coöperanten van Arco, de financiële arm van de christelijke werknemersbeweging ACW en tegelijk een van de grote aandeelhouders van de gezonken bank.

Het gaat om 800.000 mensen die als coöperant geld geïnvesteerd hadden in Arco, dat vooral aandeelhouder was in Dexia en in de nasleep van het drama dreigde meegesleurd te worden.

Van meet af aan waren de staatsgaranties erg omstreden, vooral omdat de andere aandeelhouders van Dexia zich benadeeld voelden. Zij zouden hun inleg in Dexia niet terug krjigen, terwijl diegenen die dat via -het politiek gekleurde Arco- in Dexia belegd hebben, dat op staatskosten wel zouden krijgen.

De zaak belandde bij de Raad van State die eerder dit jaar de kwestie doorschoof naar het Grondwettelijk Hof. Dat moet straks de knoop doorhakken en zowel beleggers als de politiek kijken gespannen uit naar het resultaat.

"To pay or not to pay"

Cruciaal is de vraag of de coöperanten via Arco indirect in Dexia belegd hebben, dezelfde rechten hebben als de andere aandeelhouders of niet. Arco stelt dat de coöperanten spaarders zijn en geen beleggers, maar die stelling krijgt veel kritiek.

Het gaat echter niet enkel op investeerders in Dexia. Als de staatsgaranties behouden blijven, zou dat de begroting tot 1,5 miljard euro kunnen kosten. Dat is belastinggeld dat door iedereen betaald wordt. De uitspraak van het hof zou ook een belangrijk juridisch precedent kunnen zijn.

De zaak staat niet los van de politiek. Arco, dat inmiddels in vereffening is, is de financiële poot van het ACW dat op zijn beurt een belangrijke steunpilaar is van de christendemocratische partijen en dan vooral CD&V. Die partij heeft zich uitdrukkelijk uitgesproken voor de staatsgaranties, maar als de uitspraak van het Grondwettelijk Hof negatief is, zou dat de partij bij de komende verkiezingen stemmen kunnen kosten. Veel Arco-coöperanten, wellicht trouwe CD&V-kiezers, hadden daar eerder mee gedreigd. Vooral voor minister van Financiën Koen Geens (CD&V, foto) is de inzet erg hoog. Hij heeft beloofd dat de coöperanten hoe dan ook hun geld zullen terugkrijgen.

De uitspraak van het Grondwettelijk Hof is overigens niet het laatste woord dat over de garanties voor Arco zal vallen. Zo kan de Europese Commissie alsnog beslissen om de staatsgaranties te schrappen. 

Meest gelezen