Voorstel over wilde stakingen bij NMBS haalt eindmeet niet

Het wetsvoorstel dat onaangekondigde stakingen bij de NMBS wil voorkomen, zal deze legislatuur niet meer goedgekeurd worden omdat de tegenstanders (socialisten, CDH en groenen) het advies van de Raad van State vragen. Voor- en tegenstanders verwijten elkaar electorale motieven.

Het voorstel van François Belot (MR), mede geamendeerd door Nele Lijnen (Open VLD) en Etienne Schouppe (CD&V) voorziet dat protocolakkoorden over niet aangekondigde stakingen in beheersovereenkomsten van overheidsbedrijven moeten opgenomen worden. Vandaag bestaat er enkel bij de NMBS een dergelijk akkoord. Er kunnen ook financiële sancties volgen bij belemmering van de continuïteit van de dienst. De tekst werd in de commissie met een wisselmeerderheid van liberalen, CD&V en N-VA goedgekeurd.

Voor Fauzaya Talhaoui (SP.A) en Philippe Mahoux (PS) is het advies van de Raad van State verantwoord omdat het stakingsrecht een fundamenteel recht is. "Dit voorstel haalt het sociaal overleg overhoop. Bovendien zijn financiële sancties gevaarlijk", vindt Talhaoui. Voor haar moet ook bij wilde of onaangekondigde stakingen het sociaal overleg alle kansen krijgen, ook met de niet-representatieve vakbonden.

Mahoux verweet de liberalen een electoralistische houding. Rik Daems (Open VLD) kaatst de bal terug. "Dit voorstel met alle proceduremiddelen verhinderen, is electoralistisch. De echte reden voor het vragen van een advies is jullie vrees voor de PVDA", sneerde hij naar PS en SP.A.

Nele Lijnen benadrukt dat het geamendeerde wetsvoorstel geen beperking van het stakingsrecht inhoudt, maar enkel de gijzeling van de reizigers wil voorkomen. Het gaat hier niet over de minimale dienstverlening, zegt ze, net als Etienne Schouppe. De oud-spoorbaas wijst erop dat dit bij de NMBS overigens niet haalbaar is. "We mogen wel eisen dat bij de NMBS de afspraken worden nageleefd, dus ook deze die in de protocolakkoorden zijn vastgelegd", stelt hij.

Meest gelezen