Geld is smeriger dan je denkt

Op een dollarbiljet zijn zo'n 3.000 verschillende soorten bacteriën te vinden. De meeste mogen dan wel relatief onschadelijk zijn, toch zijn er enkele bacteriën die resistent zijn voor antibiotica. Onze broekzak zou daarvoor de grote boosdoener zijn, het is een broeihaard voor bacteriën. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, zo schrijft TechTimes vandaag.

De onderzoekers van de Universiteit van New York (NYU) wilden wel eens nagaan hoe smerig geld in werkelijkheid is. "Heel smerig",  klonk het aan het einde van hun onderzoek. Wel 3.000 verschillende soorten bacteriën werden gevonden op één enkel dollarbiljet, dat willekeurig bij een Amerikaanse bank werd ontleend.

De meeste van de bacteriesoorten bleken relatief onschadelijk, ze konden hoogstens wat acne veroorzaken. Zorgwekkender waren de bacteriën die bestand zijn tegen antibiotica. De onderzoekers willen voor alle duidelijkheid geen paniek zaaien, al moeten we wel in gedachten houden dat een geldbiljet een grote (over)drager van bacteriën is.

De grote boosdoener zou onze broekzak zijn. Aangezien we ons geld in onze portefeuille dicht bij ons lichaam dragen, wordt er een warme plek gecreëerd die ideaal is als broeihaard voor bacteriën. 

Plastic geld in de toekomst?

Sommige experten stelden eerder al voor om ons papieren geld in te wisselen voor plastic. In Canada wordt het geld bijvoorbeeld al op plastic polymeerfilm gedrukt. Of dat het probleem van de bacteriën kan verhelpen, blijft wel nog een raadsel. Terwijl de ene studie uitwees dat er inderdaad minder bacteriën op de plastic polymeerfilm te vinden zijn, bleek een andere studie aan te tonen dat de bacteriën wel langer kunnen overleven op de plastic variant.

Meest gelezen