Joost de Vries wint Gouden Boekenuil 2014

Joost de Vries heeft de Gouden Boekenuil gewonnen voor zijn roman "De republiek". De Nederlandse auteur/journalist mocht een geldprijs van 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre in ontvangst nemen in de Brusselse KVS. De lezersjury bekroonde gedoodverfd favoriet Stefan Hertmans voor het oorlogsrelaas "Oorlog en terpentijn".

De Vries kreeg de prijs voor zijn roman "De republiek", een verhaal over Friso, de rechterhand van filosoof en professor in de Hitlerstudies Josip Brik. Wanneer Friso na Briks overlijden probeert om het intellectuele nalatenschap van zijn voorganger naar zich toe te trekken, belandt hij in een verhaal dat niet meer het zijne is.

De 31-jarige de Vries is historicus en sinds 2005 kunstredacteur bij het Nederlandse opinieweekblad De Groene Amsterdammer. De Vries toonde zich aangenaam verrast en "zeer content" met de prijs. "Op dit moment wil je iedereen tegelijk bedanken. Ik denk vooral aan mijn uitgever, die veel meer van literatuur houdt dan hij zelf zou willen toegeven in het openbaar. En nu ben ik gewoon buitengewoon happy en ga ik een eindeloze hoeveelheid champagne drinken."

Met "De republiek" is de Vries nog maar aan zijn tweede roman toe, die zich net als zijn debuut afspeelt in de academische wereld. Met zijn spraakmakende eersteling "Clausewitz" uit 2010, over een jonge academicus die op zoek gaat naar een verloren gewaande cultschrijver, kaapte hij onder meer nominaties weg voor de Anton Wachterprijs en de Selexyz Debuutprijs.

"Een verhouding zoeken tot het leven, dat doe ik door te schrijven"

De Vries haalde de inspiratie voor zijn boek uit de manier waarop jonge dertigers met de Tweede Wereldoorlog omgaan. "Alles over die oorlog is er zodanig ingehamerd bij mijn generatie, niet omdat mensen allemaal geschiedenis gestudeerd hebben, maar wel door alle Hollywoodproducties. Die oorlog is een decor geworden, zonder dat het iets voor mensen nog iets betekent. Daarom wilde ik het ook graag als decor voor mijn boek gebruiken."

De Vries benadrukt wel dat het verhaal zelf niet over de oorlog gaat, maar wel over een jongeman die de vaste grond onder zijn voeten voelt verdwijnen. Zijn eigen houvast is de schrijfstiel. "In het leven is de grote uitdaging dat je een verhouding moet zoeken tegenover het leven zoals het al bestaat, en dat doe ik door te schrijven."

Stefan Hertmans bekroond door lezersjury

De Gouden Boekenuil is de belangrijkste Vlaamse literaire prijs voor Nederlandstalige literaire werken uit Vlaanderen en Nederland. Een vakjury met vijf juryleden en een voorzitter stelde de shortlist met vijf genomineerden samen, die door een honderdkoppige lezersjury afzonderlijk van de officiële jury werden gelezen en beoordeeld.

Bij die vijf genomineerden was dit jaar maar een Vlaming, Stefan Hertmans. Hij was de laureaat van de lezersjury en mocht voor zijn oorlogsroman "Oorlog en terpentijn" 2.500 euro en een pen van Montblanc mee naar huis nemen. Hertmans, die de oorlogservaringen van zijn grootvader op basis van diens aantekeningen verwerkte tot een mooi verhaal, toonde zich erg blij met de prijs. "Blijkbaar is het verhaal van een kleine man die zich door het leven vecht, zeer herkenbaar voor veel mensen."

Meest gelezen