Kamer zet de sprint naar de verkiezingen in

De Kamer heeft vanavond de lijst met grondwetsartikelen goedgekeurd die in aanmerking komen voor herziening. Daardoor heeft de volksvergadering zichzelf de facto ontbonden en gaat de regering-Di Rupo "in lopende zaken".

De lijst was gisteravond al goedgekeurd in de bevoegde Kamercommissie. De Kamerleden deden datzelfde debat vanmiddag nog eens dunnetjes over, maar veel vuurwerk leverde die discussie niet op.

Door de goedkeuring heft de Kamer zichzelf op en kan de regering "in lopende zaken gaan". Dat betekent ook dat er binnen de 40 dagen verkiezingen moeten plaatsvinden. Zoals bekend wordt dat dus 25 mei.

Tijdens zijn slottoespraak stond Kamervoorzitter André Flahaut stil bij de voorbije legislatuur. Hij herinnerde er ook aan dat de teksten van de zesde staatshervorming eind 2013 langs het parlement zijn gepasseerd. De meest plechtige gebeurtenis van de voorbije legislatuur, was de eedaflegging van koning Filip op 21 juli vorig jaar.

Flahaut somde ook de Kamerleden op die de volgende legislatuur zeker niet meer terugkeren. De bekendste onder hen is Herman De Croo, die na 46 jaar afscheid neemt van de Kamer. Op 25 mei is hij  lijstduwer voor het Vlaams parlement.

Senaat houdt laatste zitting in huidige vorm

Ook de Senaat heeft zijn laatste zitting gehouden en een lijst met grondwetsartikelen goedgekeurd die voor herziening in aanmerking komen.

Met de goedkeuring van de verklaring van de herziening van de Grondwet komt niet alleen een einde aan een zittingsperiode die voorzitster Sabine de Bethune (CD&V) als "historisch" omschreef, maar ook aan de Senaat zoals die sinds 1995 bestaat.

De Senaat wordt immers hervormd en de rechtstreeks verkozen senatoren verdwijnen. De bevoegdheden van de Senaat worden ingeperkt, het wordt een "ontmoetingskamer voor de deelstaten" die nog maar acht keer per jaar zal vergaderen.

Rwanda-commissie

Senaatsvoorzitter Sabine de Bethune vatte de afgelopen legislatuur als volgt samen: de huidige legislatuur startte onder de schaduw van een zware financiële en economische crisis. Anderhalf jaar werkten Kamer en Senaat samen met een regering die enkel de lopende zaken mocht behandelen. Nadien werd een staatshervorming in de steigers gezet die het aanzien van het federale België en ook van onze instelling grondig hertekent.

"Ik laat het aan de geschiedschrijvers over om later terug te blikken op de Senaat zoals die functioneerde tussen 1995 en vandaag. Ze zullen ongetwijfeld stilstaan bij de Rwanda-commissie, de ethische en bio-ethische dossiers en de vijfde en zesde staatshervorming", aldus de Bethune.

De volgende legislatuur zal moeten bouwen aan het morele gezag van de nieuwe Senaat. "Ze zullen daarbij echter ook een oude traditie in ere moeten houden: de zin voor dialoog, de openheid van geest, de luisterbereidheid. Dat zal meer dan ooit bepalend zijn voor het institutionele gewicht dat de Senaat in de schaal legt."

Bijna 14.000 vragen

De voorbije legislatuur waren naast de commissies 9 werkgroepen en 2 gemengde parlementaire commissies actief. Er werden 48 voorstellen van grondwetsherziening en 97 wetsvoorstellen goedgekeurd.

De senatoren stelden 2.573 vragen om uitleg en 11.279 schriftelijke vragen. De Senaat nam ook 71 resoluties en een volledig nieuw reglement aan, zo vatte Sabine de Bethune de afgelopen vier jaar in cijfers samen.

De verschillende fractieleiders sloten zich aan bij haar dankwoord aan het personeel van de Senaat, dat de laatste jaren heeft moeten werken in onzekerheid over de toekomst van de instelling en hun eigen lot.

Voorzitter de Bethune verlaat de Senaat na de laatste zitting.

Meest gelezen