Welke partijen gebruiken welke woorden?

Welke partijen gebruiken welke woorden het vaakst in hun partijprogramma? Dankzij een eenvoudige tool van Kris Peeters, een naamgenoot van de minister-president, kunt u dat nu zelf opzoeken. U kunt er ook doorklikken om bij de desbetreffende paragrafen uit te komen in de programma's.

Peeters (foto in tekst) is niet gelinkt aan een politieke partij. "Mijn naamgenoot staat prominent op een lijst, maar ik niet", vertelt hij aan onze redactie. Hoe kwam hij hierbij? "Ik ben in mijn job veel met data bezig", zegt de jongeman uit Heverlee, die actief is als data scientist. "Het leek me wel leuk om zoiets te maken."

Hij maakte de tool in zijn vrije tijd. "Ik ben er in de eerste plaats voor mezelf mee begonnen, om bij te leren en nieuwe technieken toe te passen. Ik vond de resultaten wel boeiend, heb ook wat feedback gekregen en dan heb ik er een simpele website rond gemaakt."

De link naar die website deelde Peeters met zijn vrienden op Facebook en zo raakte de tool verspreid. Voorlopig gaat het om enkele tientallen bezoekers per dag. De partijprogramma's haalde hij van de websites van de politieke partijen.

"Het is gewoon iets leuks"

Bezoekers gebruiken de website ook effectief om zich te informeren, stelt de technologiespecialist tevreden vast. "Ik dacht dat de meeste mensen heel algemene begrippen zouden opzoeken, zoals pensioenen, maar het blijkt dat er veel gezocht wordt naar specifieke termen, bijvoorbeeld rond jongeren, om zo de standpunten van de partijen met elkaar te vergelijken."

Peeters heeft niet de bedoeling om geld te verdienen met zijn ontwerp. "Het is gewoon iets leuks, waarvan ik dacht: ik deel het met de mensen." De code van de tool is gratis beschikbaar en iedereen die zelf aanpassingen wil doen, kan er dus mee aan de slag.

Maar natuurlijk zijn niet alle partijprogramma's even lang. "Het programma van het Vlaams Belang bestaat uit ongeveer 13.000 woorden, terwijl Groen naar de kiezer gaat met een programma van bijna 200.000 woorden. Dat maakt de vergelijking niet gemakkelijker. Neem dus de resultaten met een korrel zout", schrijft Peeters zelf op de website.

U kunt de tool uittesten op programmas14.be.

Meest gelezen