G7 voor het eerst in 17 jaar bijeen zonder Rusland

Straks gaat in Brussel de G7 van start, de tweedaagse bijeenkomst van de zeven meest geïndustrialiseerde landen ter wereld. De G7, die eigenlijk een G8 in Sotsji had moeten zijn, vindt plaats zonder Rusland. President Vladimir Poetin is, bij wijze van sanctie tegen zijn rol in de destabilisering van Oekraïne, niet uitgenodigd. Op de agenda staan onder meer buitenlands beleid, economie, handel en de beveiliging van energie.

Vooral dat laatste onderwerp ligt erg gevoelig in Europa, gezien de nu al maandenlange spanningen met Rusland. Rusland levert bijna een derde van de Europese gas- en olievoorraad. Maar de gesprekken zullen zeker ook over de toekomst van de G7 of G8 zelf gaan en over de vraag hoe en wanneer Rusland opnieuw in de groep kan worden opgenomen.

De beslissing om Poetin (kleine foto) niet uit te nodigen werd in maart genomen na diens aanhechting van de Krim. Sindsdien hebben zowel de EU als de VS diplomatieke en economische sancties genomen tegen Rusland. Het gaat onder meer om het intrekken van visa en de bevriezing van Russische tegoeden in het buitenland. Beide grootmachten dreigen ermee de economische en handelssancties te verstrengen als Rusland zijn greep op het oosten van Oekraïne nog verstevigt.

Poetin mag dan fysiek niet in Brussel aanwezig zijn, zijn schaduw hangt wel over de top. De Russische leider zal later deze week trouwens aparte gesprekken voeren met de Duitse kanselier Angela Merkel, de Britse premier David Cameron en de Franse president François Hollande. Die gesprekken zullen vrijdag plaatsvinden tijdens de herdenking van de 70e verjaardag van de landing van de geallieerde troepen in Normandië.

AP2014

Behalve de G7 zelf (Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) nemen ook Herman Van Rompuy en Jose Manuel Barroso, in hun functie van voorzitter van de Europese Raad en de Europese Commissie, aan de gesprekken deel.

De top zelf begint met een diner waarop het buitenlands beleid, met inbegrip van de Oekraïense kwestie, zal besproken worden. Maar behalve voor Oekraïne zal er ook aandacht zijn voor de situatie in Syrië, Afghanistan, Mali, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Noord-Korea.

Morgenochtend, tijdens het economische luik, zal de aandacht vooral gaan naar handel en de vrijhandelsakkoorden tussen de EU en de VS, de EU en Canada en de EU en Japan. Verwacht wordt dat de leiders van de G7 er zullen pleiten voor duurzame groei en tewerkstelling. Daarna staan ook nog energie en het klimaatbeleid op het programma. De laatste gespreksronde vindt morgen plaats tijdens de lunch en zal gaan over ontwikkelingssamenwerking.

Verkeershinder vandaag en morgen

Naar aanleiding van de G7 gelden vandaag en morgen strenge veiligheidsmaatregelen en dat kan in delen van Brussel en op de Ring aanzienlijke hinder veroorzaken.

In de Europese wijk zijn het Schumanrondpunt, een deel van de Wetstraat, de Froissart- en de Justus Lipsiusstraat afgesloten voor het gewone verkeer. Ook de Reyerstunnel wordt vanaf 13 uur afgesloten in de richting van het centrum.

De meest recente informatie hierover vindt u op de website van het Vlaams Verkeerscentrum.

Meest gelezen